Eee, Zmeii mei au fost prea mici când preparam puiul pe sticlă. Fiind în vizită la cumetrii, s-au minunat și au zis mama nu ne-a făcut așa ceva niciodată! Imediat mi s-a zburlit coama de Zmeoiacă, cu așa???, da, ne faci pe vasul ăla cu sârme :D adică în vasul special pentru pui la rotisor în cuptor. Așa că am luat măsuri și am revenit la vechea metodă ;) Simplu și gustos, dar cel mai important ingredient rămâne sticla de bere :D
Puiul se curăță de eventualii tulei rămași de la pigulit. Se unge pe dinafară și pe interior cu unt, se asezonează de sare aromată cu cimbru, boia de ardei dulce.
Între timp sticla de bere se umple cu apă, apoi se infige puiul pe ea. În gât se pune un măr tăiat în două, se acoperă cu pielea gâtului și se pune puiul într-o tavă termorezistentă, unde se adaugă puțină apă, pentru ruperea tremică, adică să nu se spargă sticla. Apoi se pune la copt, în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la 200 grade.
Din când în când se unge puiul cu zeama lăsată. Când se înțeapă puiul și zeama ce se scurge din el este clară, limpede înseamnă că puiul nostru e gătit și se poate consuma alături de piure de cartofi și mujdei de usturoi.
Spor și poftă bună!