Acest este un vas din tuci. Este extrem de bun,
mai ales daca se pune in cuptor. Fiind inchis si cu peretii foarte grosi retine foarte bine caldura,
astfel mancarea gatita in el se face foarte bine.
Ca si garnitura am ales cartofi noi la cuptor sau mamaliga gatita intr-un mod diferit.
Se maruntesc cei 4 catei de usturoi, patrunjelul si se pun in vasul in care veti pune puiul in cuptor. Adaugati mierea si putin ulei, sare, piper si pulpele de pui. Amestecati bine toate ingredientele impreuna cu puiul si apoi adaugati si ceapa rosie curatata si taiata in 4, iar cele 2 caciulii de usturoi trebuie lasate asa cum sunt si cu un cutit care taie bine sa taiati doar varfurile de la usturoi pentru a avea pe unde sa iasa aroma. Amestecati inca odata si introduceti totul in cuptor pentru 45, 50 min. la 190 C.
Daca folositi un vas ca si cel pe care l-am folosit eu, cu peretii foarte grosi si cu capac, lasati puiul acoperit timp de 40 min., dupa care puneti cuptorul pe programul de ventilare si inlaturati capacul, mai lasati aproximativ 15, 20 min. si dupa ce puiul s-a rumenit e gata. Puteti in acest timp sa intoarceti puiul si pe cealalta parte pentru a se rumenii mai bine.
Se pune apa la fiert, cand incepe sa fiarba se toarna faina de malai si se amesteca aproape tot timpul fierberii, la 1 cana si jumatate de faina de malai se pun 3 cani de apa, inainte de a o lua de pe foc, se pune sare dupa gust si se adauga patrunjelul maruntit. Puneti mamaliga pe o farfurie lata si lasati-o la racit. Dupa ce e rece taiati bastonase cu grosimea de 1x1 cm si prajiti-le in putin ulei de floarea soarelui, cat sa se rumeneasca.
Fierbeti cartofii in coaja in apa cu putina sare, cand sunt gata taiati-i in 4 sau 2 in functie de marimea lor. Condimentati cu sare, piper si putin ulei de masline si introduceti-i in cuptor deodata cu puiul. Asezati puiul in partea de sus a cuptorului si cartofii in partea de jos.