Puiul e cel mai simplu de gatit, pentru ca nu trebuie sa-i facem mare lucru. Numai ca de fiecare data cand faceam pui la cuptor, pieptul iesea uscat. Nu si de data aceasta!
Acuma sa nu va luati de bietul pui ca-i nesimtit si dezgolit asa, dar saracul e crescut la tara si "macelarit" tot acolo de soacra mea, cum a putut si ea. :)))
1. Spala puiul bine si pune-l intr-un vas incapator, pune deasupra saramura cat sa il acopere si baga vasul in frigider pentru 24 h. In caz ca ramane o parte neacoperita te duci si rasucesti puiul cam la 3-4 ore astfel incat sa ia contact cu saramura pe toata suprafata lui.
2. Dupa 24 h scoti puiul de la sararmura si il lasi pe masa cateva ore (3-4) astfel incat carnea sa revina la temperatura mediului ambiant.
3. Pregatesti marinada amestecand uleiul cu ierburile de Provence, miere si oregano, si cu ajutorul unei pensule ungi puiul cu acest amestec.
4. Introduci lamaia si ramura de cimbru in interiorul puiului.
5. Legi picioarele puiului cu o ata groasa de bumbac apoi pui puiul (cu pieptul in sus) pe un gratar intr-o tava adanca, iar in tava pui vinul si apa.
6. Introduci in cuptorul preincalzit la 160 grade Celsius pentru o ora selectand treapta in care sunt aprinse ambele rezistente (superioara si inferioara). Cresti apoi temperatura la 190 grade celsius si il mai lasi 40 minute intorcandu-l pe rand (la aproximativ 13 minute) cu laterale si cu spatele in sus.
Garnitura:
Cureti cartofii, ii speli si ii tai in felii groase. Ii pui intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ii stropesti cu ulei si ii presari sare deasupra si ii bagi in cuptorul preincalzit 10-15 minute pe treapta 3 grill.
Sos
Cureti usturoiul si il zdrobesti cu putina sare apoi il pui in smantana. Adaugi si menta tocata si eventual sare daca mai simti nevoia si amesteci bine.
Enjoy!
1
Timpul de gatire va fi diferit in functie de tipul si greutatea puiului.