Daca va place combinatia de dulce, acru si sarat, atunci cu siguranta va va placea si aceasta combinatie de pui cu ananas. Anca Ban Roman este gazda lunii februarie in Cutia misterioasa din cadrul provocarii Mistery box challange. Ea ne-a dat o lista cu ingrediente iar vedeta lunii este ananasul. Drept urmare am incercat sa combin cateva ingrediente si sa pun in valoare ananasul. Ceea ce a rezultat a iesit ceva gustos care ne-a gadilat rau papilele gustative.
1 pui de aproximativ 1,4 kg
In primul rand transam puiul. Pieptul de pui il scoatem frumos fara piele si os, separat aripile, pulpele superioare si inferioare, iar sira spinarii o folosim pentru supa de pui. Punem intr-o oala morcovul, radacina de patrunjel si pastarnacul, toate curate si spalate. Adaugam sira spinarii de la pui, apa cat cuprinde sau cat avem nevoie pentru orez si punem oala pe foc. Cu o spumiera luam spuma formata, lasam sa fiarba supa aproximativ 40 minute. Trecem supa prin strecuratoare deasa si o asezonam cu bulgarasi de savoare. Asta este baza pentru garnitura…
Pieptul de pui se spala si se usuca cu prosoape de hartie. Se taie in doua pieptul intreg. Cu un cutit cu lama mare si lunga se taie o felie din piept, dar nu de tot. Se continua taierea pieptului cu o alta felie in continuarea celeilalte...Se pudreaza carnea cu sare si se unge pe o parte cu sos pesto facut in casa. Se pune o feliuta de cascaval si se ruleaza pieptul de pui intr-un rulou. Se procedeaza la fel si cu cealalta bucata de piept de pui. Se pune fiecare rulou pe o bucata mare de folie alimentara, se face sul si se strange bine la capete ruloul invelit in folie. Se leaga cu ata capetele. Se pun rulourile in apa clocotita si se fierb la foc foarte mic 20 minute. Se scot din folie pe un fund de lemn si se lasa sa se odihneasca 10-15 minute.
Intr-o tigaie incinsa se pune o lingura de ulei si una de unt. Se adauga in tigaie pulpele si aripile asezonate cu sare si piper. Se rumenesc la foc mediu inspre mare pe toate partile, se adauga 50 ml vin dulce si 50 ml suc din compotul de ananas, se lasa pe foc pana pulpele si aripile sunt patrunse bine, iar lichidul a scazut considerabil. In tigaia in care am facut puiul(aripile si pulpele) prajim pentru 2 minute rulourile din piept de pui, pana capata putina culoare. In aceeasi tigaie prajim cateva rondele de ananas din compot. Le rumenim usor pe ambele parti. Din ceea ce ramane in tigaie facem un sos: mai adaugam 2-3 linguri vin si tot atata suc de ananas, 1 lingurita sos de soia, 1 lingurita unt. Lasam totul sa fiarba pana sosul scade si capata consistenta. La final il strecuram…
Pentru garnitura: tocam ceapa marunt si o calim in putin ulei si unt. Cand ceapa a devenit sticloasa adaugam supa de pui facuta intre timp. La un castronel de orez adaugam 3 castronele de supa de pui. Amestecam din cand in cand sa ne asiguram ca orezul nu se prinde de fundul craticioarei si lasam pe foc pana orezul este fiert, iar bobul este usor al dente. Adaugam patrunjelul si ceapa chivas tocate fin. Oprim focul, iar intre timp, orezul se odihneste, va mai fierbe si va mai absorbii din supa…astfel va deveni perfect fiert.(nu se zdrobeste)
Pentru asamblare: pe o farfurie intinsa montam un inel in care vom pune orez. Presam cu lingura si indepartam inelul. Peste orez asezam o bucata de ananas prajit. Langa garnitura asezam un rulou taiat in doua si o pulpa de pui pe un pat de frunze de valeriana. Stropim totul cu putin sos…Sa va fie de folos!! Pe cuvant de bucataras ca este un deliciuJ)