În copilărie mama făceam mâncărica aceasta în fiecare toamnă, imediat ce apăreau în piață gutuile. Le punea pe dulap să se mai coacă (cred că nu mai trebuie să vă spun ce parfum plăcut lăsau în cameră), apoi tot făcea la mâncare de gutui cu pui că noi nu ne mai săturam. Este deosebit de parfumată și gustoasă, iar carnea de pui gătită în sosul de gutui are un gust demențial, nu vă pot descrie în cuvinte ce gust bun are. Trebuie neaparat să încercați!
Și acum gata cu lăudatul și să vă spun cum o face mama.
Gutuile se spală și se taie în felii nu foarte mari. Se călesc feliile de gutui pentru câteva secunde în untul topit. Se scot și se pun deoparte. Carnea se căleste în untul rămas după gutui amestecat cu ulei până se rumenește. Făina se dizolvă în 50 ml apă și se toarnă peste carne. Se adaugă apă și se lasă să fiarbă la foc potrivit. Când carnea este aproape fiartă se adaugă feliile de gutui și se mai lasă să fiarbă în continuare la foc mic să nu se facă terci gutuile.
Între timp se caramelizează zahărul...atenție să nu se ardă!...se stinge cu apă și se toarnă siropul peste carne și gutui. Se lasă să fiarbă împreună câteva minute. Dacă vă place mai dulce mâncarea se mai poate adăugă un pic de zahăr.
Se papă cu felii de baghetă proaspătă și vă asigur că veți linge farfuria :)).
Să aveți poftă bună!!