Reteta este de la Ina cu mici modificari. Multumesc mult Ina pentru reteta !
Blat de vanilie
Se separa albusurile de galbenusuri. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul si se continua sa mixam pana obtinem o spuma tare. Se incorporeaza pe rand galbenusurile, apoi se adauga si apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca usor pana se incorporeaza faina si se toarna amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se coace in cuptorul preincalzit, aprox 15-20 minute.
Blatul de cacao se prepara la fel ca la blatul cu vanilie: se separa albusurile de galbenusuri, in albusuri se pune un praf de sare si incepem sa mixam. Se adauga zaharul si mixam pana obtinem o spuma consistenta. Se incorporeaza pe rand galbenusurile , apoi adaugam si apa fierbinte, faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Se amesteca usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se coace cca 15-20 minute, in cuptorul preincalzit.
La blatul cu nuca urmam acelasi procedeu ca la celelalte 2 blaturi : Se mixeaza albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, se adauga zaharul si continuam sa mixam. Se incorporeaza galbenusurile , se adauga si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt. Se amesteca usor pana se incorporeaza faina si se toarna amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.
Siropul: Topim apa impreuna cu zaharul si esenta de rom.
Crema de vanilie : Intr-o cratita adanca se toarna jumatate din cantitatea de lapte si se adauga esenta de vanilie. Se separa ouale si se adauga galbenusurile in cealalta jumatate din cantitatea de lapte, se adauga si jumatate din zahar si faina. Se amesteca bine cu telul para si se pune in laptele de pe foc. Se amesteca continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor, pana se ingroasa crema. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas si le incorporam usor in crema usor calduta.
Asamblare:
Se aseaza blatul cu vanilie pe un platou mare sau in tava, il insiropam si-l acoperim cu 1/3 din crema de vanilie, apoi presaram nuca macinata, asezam blatul cu cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema si presaram iar nuca macinata. Deasupra se aseza blatul cu nuca, se insiropeaza, intindem restul de crema si presaram iar nuca macinata si cacao.
Decoram cu frisca, nuci si dupa preferinta cu stafide si sirop de ciocolata.
Pofta buna!!!