Prăjitura răsturnată cu clementine - Desert aromat si fraged

de RODIMUR in Prajituri, 28 Dec 2024 | 299 vizualizari

 

Pentru zilele de Crăciun, în afară de cornulețe și sărățele cu chimen, mi-am zis că merită să încerc o prăjitură care mi-a ”apărut” pe net și care mi s-a părut mai puțin pretențioasă, la preparare. Așa a fost, dar au intervenit alte probleme, în așa fel încât am ajustat ingredientele, etapele și modul de coacere. În fapt, am răsturnat-o de două ori, ca să fie bine coaptă, dar sincer, a meritat pentru că a ieșit foarte aromată, dulce-amăruie și tare bună! Așa că sigur o voi mai face...

 

INGREDIENTE

  • 12 clementine bine coapte
  • 15-20 grame de unt (pentru uns tava)
  • 2-3 linguri de zahăr tos
  • 3 ouă
  • 1 praf de sare extrafină
  • coaja răzuită de la o clementină
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 5 grame de praf de copt
  • 100 grame de zahăr tos
  • 125 grame de făină albă
  • 25 ml de ulei de floarea soarelui
  • 2-3 linguri de zahăr pudră (pentru decor)
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitura răsturnată cu clementine - Desert aromat si fraged:

Se unge cu unt din belșug o tavă (baza și pereții laterali) și se tapetează cu zahărul tos (cele 2-3 linguri).

11 clementine se curăță bine de coji (inclusiv partea albă, pe cât se poate, pentru că este foarte amară și cam neplăcută) și se răzuie pe răzătoarea fină coaja celei de-a douăsprezecea.

Se taie câte o feliuță îngustă de la baza fiecărei clementine și se pun în tavă, peste untul tapetat cu zahăr.

Se face blatul din cele 3 ouă mixate bine (mai întâi albușurile, cu zahărul tos și cel vanilinat) și apoi se adaugă pe rând gălbenușurile. Se adaugă apoi făina ”în ploaie”, amestecată cu praful de copt și se mixează în continuare. Se adaugă apoi coaja răzuită de clementină și se încorporează uleiul.

Se toarnă această compoziție peste clementinele din tavă, având grijă să fie bine distribuită peste tot, ca să nu rămână spații goale.

Se dă tava la cuptorul încălzit la temperatură medie (180 grade) pentru 35-40 minute.

Când blatul s-a rumenit bine și după ce s-a împlinit timpul de coacere, se scoate tava din cuptor, se desprinde prăjitura (cu un cuțit cu pana lată) de pereții laterali ai tăvii, care se acoperă cu un platou și se răstoarnă pe acesta.

Se pudrează prăjitura cu 2-3 linguri de zahăr pudră și când se răcește, se feliază și se servește.

Prăjitura poate fi decorată mai bogat și se poate servi cu un sos de ciocolată, dar mie mi s-a părut destul de dulce și aromată, așa că nu am folosit alte arome, nici decorațiuni suplimentare.

TIPS-URI

1

Încercați să decojiți și pielița albă de pe clementine, pentru că este foarte amară și neplăcută.

2

Tăiați câte o feliuță de la baza clementinei, pentru ca acestea să stea fixate în tavă, să nu se rostogolească.

3

Deoarece clementinele sunt tăiate la bază, vor lăsa zeamă, așa că asigurați-vă că veți coace prăjitura la foc mediu, atât timp cât trebuie, nu mai puțin, ca să nu rămână necoaptă (acesta este motivul pentru care eu am răsturnat-o de două ori: am pus cuptorul la 190 grade, cât scrie în indicații și s-a rumenit blatul la suprafață, dar a rămas crud la interior, așa că a trebuit să repet coacerea). De aceea am recomandat coacere la 180 grade, pentru ca prăjitura să se coacă încet, nu repede și parțial, cum am pățit eu prima dată.

4

Puteți decora cu ce doriți această prăjitură, dar fiind foarte dulce și aromată, mi se pare că e suficient puțin zahăr pudră.

5

La servire, de asemenea, se poate turna peste porție un sos de ciocolată, dar este foarte bună și simplă, pentru că are tot ce-i trebuie ca să placă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitura răsturnată cu clementine - Desert aromat si fraged" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Buturuga cu crema de castane - Reteta delicioasa fara zahar

pe 28.12 la 22:08

Buturuga Padurea neagra - Reteta dietetica si usoara

pe 28.12 la 21:41

Tort cu crema de portocale, ciocolata si ananas - Deliciu aromat pentru ocazii speciale

de Rocsi 9

pe 28.12 la 19:44

Prăjitura răsturnată cu clementine - Desert aromat si fraged

de RODIMUR 8

pe 28.12 la 17:00

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert sarlota pariziana cu zmeura - Reteta 600