La câte prăjituri am mâncat de sărbători, sper să reușesc să mă abțin din a mai prepara așa ceva măcar vreo două luni. :)) Multe creme, acrișoare sau dulci, toate cu unt gras, toate cu lapte, multă miere și zahăr, delicioase, dar în realitate niște bombițe pentru organismul nostru. :)
Azi vă scriu o rețetă care să vă fie de folos de Paști sau la vară, nicidecum în următoarea perioadă. Ați priceput? :))
Modul de preparare al foilor:
Se separă albușurile, care se bat spumă într-un vas metalic sau din sticlă. Treptat se adaugă cele 5 linguri cu zahăr. Trebuie să obțineți o bezea tare. În bezeaua obținută, se adaugă pe rând gălbenușurile, amestecând ușor, de această dată cu o lingură de lemn. Făina se cerne treptat pentru a obține o spumă ușoară, aerată.
Se coc 3 foi pe dosul tăvii dacă nu aveți tăvi speciale, la foc tare ( tăvile mele au dimensiunea 33 x 24 cm ), în cuptorul preîncălzit, ( pentru cine are cuptor electric, opriți ventilația, altfel foile se vor usca ). Prima foai se pune pe masă, pe hârtie de copt, cât încă este caldă și se acoperă cu un prosop; celelalte 2, peste.
Modul de preparare al cremei:
Untul, fie oricât de gras, se stoarce pentru a îndepărta orice surplus de apă ( eu am folosit unt de 80% și unt 65% grăsime și n-am stors apa, deci s-a tăiat puțin :) ). Adăugați dulceața de lapte, apoi nesquik-ul și mixați. La final adăugați arahidele amestecând cu o spatulă
Împărțiți crema în două părți egale. O întindeți alternat pe fiecare foaie. Ultima foaie o glazurați cu ciocolată ( 100 g ciocolată + 50 g unt + o lingură cu ulei omogenizate împreună pe bain marie ).
1
În cazul în care crema s-a tăiat, adăugați o lingură de Nutella în ea și amestecați energic. Se va lega instant.
2
Pentru că am întâmpinat mici neînțelegeri legate de dulceața de lapte, țin să vă spun că nu făceam referire la laptele condensat din comerț. Acela are altă consistență, e mai lichid. Eu am făcut dulceață de lapte acasă. Dacă nu dispuneți de ea, mai bine nu adăugați deloc și faceți crema fără aceasta sau adăugați vreo 5 linguri cu lapte praf, altfel riscați să nu vă iasă consistența cremei.
3
Aici e rețeta dulceții de lapte: http://culinary-rainbow.blogspot.ro/2013/11/dulce-de-leche-dulceata-de-lapte.html