mi-a placut mult o reteta pe care am vazut-o aici.... http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-triumf-26570.html . Am tinut sa precizez sursa pentru a evita discutii ulterioare! ;) Am adus destule modificari retetei, de aceea i-am schimbat si numele.
Pentru blat:
Pentru sirop:
Pentru crema:
Pentru decor:
Separam albusurile de galbenusuri (ouale trebuie sa fie la temperatura camerei).
Impartim cantitatea de zahar alocata blatului.
Intai batem spuma albusurile cu 6 linguri de zahar si un praf de sare.
Mixam galbenusurile cu celelate 6 linguri de zahar. Adaugam 2 linguri de cacao proaspat cernuta, praful de copt stins intr-o lingurita de suc proaspat de lamaie si esenta de rom.
Turnam in fir subtire uleiul,apoi apa minerala.
Incorporam alternativ spuma de albusuri si faina proaspat cernuta in compozitia obtinuta.
Ungem tava cu putin ulei, o tapetam cu faina si turnam compozitia de blat.
Asezam piscoturile la distante egale (3x3), le impingem usor in compozitia de blat si dam tava in cuptorul preincalzit pentru cca 35 min.
Preparam siropul intr-un ibric, la foc mic,amestecand apa cu zaharul si esenta de rom. Lasam sa se raceasca, apoi insiropam blatul (care inca se afla in tava).
Crema o preparam dupa cum urmeaza: incalzim cca 200 ml frisca lichida intr-o craticioara la foc mic. Rupem ciocolata bucatele, le adaugam peste frisca incalzita si luam craticioara de pe foc. Amestecam pana se topeste ciocolata complet si obtinem un amestec omogen. Il lasam sa se raceasca, apoi il dam la frigider pentru 15-20 minute.
Intre timp punem gelatina la hidratat in 30 ml apa rece (intr-un pahar de plastic). Dupa ce se incheaga gelatina, incalzim putin paharul la baie de aburi pana devine gelatina lichida.
Scoatem crema de la frigider, adaugam restul de frisca si gelatina, mixam la viteza mare pana obtinem consistenta dorita.
Turnam crema in tava peste blatul insiropat, o nivelam, formam modele cu ajutorul furculitei. Dam la rece pentru cca 1 ora.
Scoatem prajitura de la frigider, taiem marginile cu grija, portionam prajitura, asezam bucatile pe platou, decoram cu nuca macinata si ciocolata rasa.
Pofta buna!