Sa va povestesc istorioara acestei prajituri.
Am framantat un aluat cu gand sa fac niste cornulete vanilate, dar am constatat ca nu aveam vanilie, apoi m-am gandit sa fac biscuiti, dar a sunat telefonul si s-a anuntat cineva in vizita, ori nu puteam sa stau sa decupez biscuiti in fata musafirilor, asa ca am facut in final aceasta prajitura.
A iesit o prajitura sfaramicioasa si delicioasa!
Nu am retinut gramajul unui plic de garant pentru aluaturi dospite, dar era indicat pentru 375 g faina.
Pentru aluat, frecam untul impreuna cu untura si zaharul pana la diluarea zaharului(eu obisnuiesc sa folosesc lingura de lemn).
Adaugam galbenusurile, sarea, nuca macinata, apoi apa minerala si incepem sa incorporam faina impreuna cu garantul pentru aluaturi dospite.
Iese un aluat usor sfaramicios din cauza nucii.
Impartim aluatul in doua parti si intindem prima parte in tava tapetata cu hartie de copt.
Eu am folosit o tava de 26/40 cm.
Pentru umplutura, batem albusurile spuma cu putina sare, adaugam treptat zaharul, zeama si coaja de lamaie, apoi nuca macinata si in final gemul de prune.
Intindem compozitia obtinuta peste foaia din tava, nivelam si acoperim cu cealalta foaie de aluat.
Intepam foaia cu o furculita din loc in loc si dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.
Lasam prajitura sa se raceasca bine, apoi portionam.
Noi nu am avut rabdare si am taiat pe la colturi, dar gemul este usor cursiv daca se taie calda.
1
Recomand a se micsora cantitatea de gem, sau se mai poate adauga nuca, pentru a fi umplutura mai grosiera.