Am vrut initial sa fac o placinta cu mere, dar s-a transformat intr-o prajitura delicioasa si foarte aromata.
Cana cu care am masurat ingredientele este de 300 ml, iar ceasca de 150 ml.
Blat:
Umplutura:
Bezea:
Decor:
Incepem cu merele pe care le spalam, le curatam de coaja si de interior, apoi le dam pe razatoarea mare sau le trecem prin robot, dar avem grija sa nu se paseze prea mult ca stricam aspectul.
Le punem intr-un vas pe foc moale, impreuna cu zaharul si scortisoara si le lasam pana isi schimba culoarea si lasa putin sirop, apoi oprim 4-5 linguri din ele pe care le punem intr-o strecuratoare sa se scurga siropul, iar peste cele din vas adaugam grisul, omogenizam si ridicam de pe foc.
Le lasam la odihnit pana preparam blatul.
Pentru blat, frecam untul cu zaharul si putina sare pana devine spumos, adaugam galbenusurile, apoi uleiul, coaja de lamiae si esenta si omogenizam.
Diluam praful de copt si amoniul in iaurt , amestecand incet pentru ca se creeaza spuma si rasturnam peste compozitia de mai sus, amestecam bine cu un tel si incepem sa incorporam treptat faina.
Iese o compozitie putin mai groasa decat cea de chec.
Tapetam tava cu hartie de copt si rasturnam compozitia in ea, nivelam cu dosul unei linguri si dam la cuptor pentru 25 minute la 180 grade.
Eu am folosit o tava de 26/36 cm si a iesit destul de inalt blatul.
Dupa cele 25 minute, timp in care blatul a crescut si s-a colorat putin la suprafata, scoatem tava si intindem compozitia de mere, care nu a apucat sa se raceasca de tot, nivelam si mai dam la cuptor pentru 10 minute.
Pentru bezea, batem albusurile cu putina sare pana devin o spuma alba si pufoasa, apoi punem treptat zaharul si zeama de lamaie, batand energic cu telul pana se intareste bine.
Scoatem tava din cuptor, intindem bine bezeaua peste compozitia de mere, iar deasupra presaram merele oprite si scurse.
Dam din nou tava la cuptor pentru alte 10 minute pana se coloreaza bezeaua frumos.
Este o prajitura foarte aromata si delicioasa, te lingi pe degete de buna ce este!
1
Iese foarte buna daca merele sunt putin acrisoare.
2
Cantitatea de gris variaza in functie de cat sirop lasa merele.