Ne era tare dor de o prajitura cu mere si arome,inspirata din reteta Dianei,Savoriurbane, m-am pus pe treaba si a iesit atat de buna.Multumesc pe aceasta cale pentru asa o reteta minunata.
Pentru aluat:
Pregatirea aluatului fraged:
Intr-un castron se pun faina si untul.Se mixeaza bine apoi se adauga restul ingredientelor.Se mixeaza in continuare dar nu excesiv,altfel dupa coacere va fi mai tare.Daca aveti aparat,atunci se pun toate ingredientele din start impreuna.
Aluatul se da apoi la rece,in folie alimentara, pentru o ora.
Intre timp se pregateste umplutura:
Se spala merele bine ,apoi se sterg cu un prosop de bucatarie curat,apoi se rad pe razatoarea mare cu coaja cu tot.Se poate si fara coaja,eu am ras asa ,merele sunt proaspete iar cojile sunt pline de vitamine.
Nuca macinata sau alunele macunate se prajesc putin se toaca marunt.Eu am avut gata rasa.
Eu am adaugat nuca,coaja de lamaie ,zaharul pudra si scortisoara in merele rase si scurse bine de sucul de mere lasat de la ras.In reteta originala aceste ingrediente sunt puse pe aluatul de jos inainte de a pune umplutura.
Aluatul se scoate de la rece ,se imparte in doua.
Primul aluat se intinde cu sucitorul,al doilea se da la rece.
Se pune cu grija in tava unsa in prealabil,se inteapa bine cu furculita,apoi se toarna umplutura de mere peste aluat.
Se scoate si a doua jumatate de aluat de la frigider,se repeta procedura.
Apoi intindem cu o pensula galbenusul de ou peste aluat si se da la cuptorul preincalzit la 170 de ° C cam 50 de minute.
Pentru ca fiecare cuptor este diferit ,cand capata o culoare aurie,se face testul cu scobitoarea .
Se lasa la racit cel putin o jumatate de ora si se pudreaza cu zahar pudra.
Pofta buna dragii mei!
1
Aluatul se poate face si din amestec de unt-untura- 100gr unt si 100 gr. untura
2
Se serveste rece langa o ceasca de cafea sau o cana cu lapte
3
Merele rase cu coaja cu tot sunt foarte delicioase.