Am făcut această prăjitură după o rețetă veche, din timpul comunismului, rețetă în care folosirea margarinei nu avea o motivație religioasă, ci una economică: untul se găsea foarte greu și foarte rar, așa că se păstra pentru hrana copiilor...
Cu toate acestea, prăjitura de față prezintă unele avantaje: este economică și de post. În plus, se face destul de ușor și repede. Este atât de bună și fragedă, încât merită făcută mai des, chiar și în perioadele în care nu sunt restricții alimentare din motive religioase.
Pentru aceasta Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post ai nevoie de ingredientele urmatoare: faina, nuca, margarina, zahar, gem.
Cum se prepara Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post
Pentru aluat se mixează margarina cu: zahărul tos, vanilia și sarea. Se adaugă zeama de lămâie, 100 grame de nucă măcinată și apa minerală. Când compoziția este omogenă se adaugă făina amestecată cu praful de copt.
Se frământă aluatul până ce se uniformizează. Se reține separat 1/5 din cantitatea de aluat, căreia i se adaugă încă 3-4 linguri de făină, ca să devină mai tare și dens, pentru a putea fi dat pe răzătoare.
Se întinde aluatul (manual, sau cu lingura) în tava de copt, unsă dinainte cu margarină. Se nivelează și apoi se întinde un strat de gem.
Peste stratul de gem se presară 100 grame de nucă rumenită și mărunțită grosier.
Deasupra se răzuie, pe răzătoarea mare, aluatul reținut separat și se dă tava la cuptor, la temperatură medie pentru 30-35 de minute.
Când este gata (aluatul răzuit se vede uscat și rumenit) se scoate tava din cuptor și se lasă la răcorit.
Când prăjitura s-a răcit complet, i se îndepărtează marginile și apoi se porționează.
Incearca si reteta de Prajitura Domino, un desert excelent sau Prajitura Semiluna, la fel de gustoasa.
Iti recomandam sa incerci si reteta de Prajitura Tavalita de post.
1
Aluatul va fi mai moale, oarecum lipicios și mai greu de întins, dar când se va coace, va avea o frăgezime agreabilă. Dacă-i veți adăuga mai mult făină, până să devină nelipicios, prăjitura va fi înecăcioasă. Adăugați mai multă făină în aluatul reținut pentru a fi răzuit deasupra.
2
Puteți folosi orice fel de gem aveți la îndemână. Important este ca el să fie bine scăzut, nu apos.
3
Dacă gemul este mai moale, atunci ați putea să-i adăugați nuca, dar nu mărunțită, ci măcinată, la fel ca cea din aluat, ca să se mai întărească, să nu curgă.
4
Aluatul răzuit deasupra nu trebuie să se rumenească decât foarte puțin, de jur împrejur. Dacă veți dori ca acesta să fie mai rumen, prăjitura se va usca (nu va mai fi fragedă) și se va arde la bază.
5
Nu tăiați prăjitura, decât după ce s-a răcit complet.
6
După ce veți tăia prăjitura, puneți-o într-un suport cu capac și după câteva ore, veți vedea ce fragedă va deveni.