600 ml smantana pentru frisca la care adaugati zahar dupa gust (eu am amestecat 300 ml frisca lichida indulcita cu 300 ml smantana pentru gatit si 2 linguri zahar) - 300 ml vor fi folositi la crema iar 300 ml la ornat
Blat.
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile apoi adauga treptat zaharul si mixeaza pana obtii o compozitie cu aspect ferm ce formeaza tepi la atingere (aprox 10 minute).
Adauga faina cernuta impreuna cu cacaua, galbenusurile frecate cu uleiul si apa si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, incercand sa scoti cat mai putin aerul din albusuri.
Toarna compozitia intr-o tava de 20/25 cm tapetata cu hartie pentru copt, niveleaza frumos.
Da tava in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc mic pana trece testul cu scobitoarea.
Lasa la racit.
Sirop
Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului, apoi stinge cu apa si mai lasa pana sa doua clocote. Lasa la racit.
Crema
Mixeaza frisca cu zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom, batz! Daca e ferma si tare treci peste pasul cu gelatina ce-l voi prezenta mai jos. Eu am mixat frisca cu smantana si negasind smantana cu 25% grasime nu mi s-a parut prea ferma, de asta am adaugat gelatina.
Pune gelatina la hidratat in 20 ml apa.
Pune intr-un vas cu fund dublu galbenusurile cu zaharul si laptele si amesteca-le pe foc 2 minute (trebuie sa devina ca-n imagine). Daca frisca e ferma incorporeaza acest amestec (racit bine!) in jumatate din cantitatea de frisca. Jumatate va ramane pentru ornat.
Eu am pus in amestecul fierbinte gelatina, am amestecat pana s-a topit apoi am racit si incorporat in frisca.
Da crema la rece pentru 25 minute.
Taie blatul in doua pe orizontala.
Insiropeaza primul blat, intinde crema uniform, apoi pune a doilea blat si insiropeaza.
Da prajitura la rece si prepara Glazura.
Pune intr-un bol metalic toate ingredientele iar bolul pune-l peste un vas cu apa care fierbe. Amesteca pana la omogenizarea completa.
Toarna glazura calduta peste prajitura rece si intinde cu un cutit.
Lasa din nou la rece pana se intareste glazura, portioneaza prajitura in bucati dreptunghiulare, apoi spriteaza peste ele frisca ramasa.