Prajitura cu frisca si ciocolata

de gaby_duceag in Dulciuri, 29 Aug 2015 | 4453 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 6 oua
  • 7 linguri de zahar
  • 7 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • Crema
  • 2 galbenusuri
  • 50 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • o lingurita esenta rom
  • o lingurita gelatina (optional)

600 ml smantana pentru frisca la care adaugati zahar dupa gust (eu am amestecat 300 ml frisca lichida indulcita cu 300 ml smantana pentru gatit si 2 linguri zahar) - 300 ml vor fi folositi la crema iar 300 ml la ornat

  • Glazura
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 2 linguri lapte
  • 50 g unt
  • Sirop
  • 100 g zahar
  • 180 ml apa
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu frisca si ciocolata:

Blat.

Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza spuma albusurile apoi adauga treptat zaharul si mixeaza pana obtii o compozitie cu aspect ferm ce formeaza tepi la atingere (aprox 10 minute).

Adauga faina cernuta impreuna cu cacaua, galbenusurile frecate cu uleiul si apa si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, incercand sa scoti cat mai putin aerul din albusuri.

Toarna compozitia intr-o tava de 20/25 cm tapetata cu hartie pentru copt, niveleaza frumos.

Da tava in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc mic pana trece testul cu scobitoarea.

Lasa la racit.

Sirop

Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului, apoi stinge cu apa si mai lasa pana sa doua clocote. Lasa la racit.

Crema

Mixeaza frisca cu zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom, batz! Daca e ferma si tare treci peste pasul cu gelatina ce-l voi prezenta mai jos. Eu am mixat frisca cu smantana si negasind smantana cu 25% grasime nu mi s-a parut prea ferma, de asta am adaugat gelatina.

Pune gelatina la hidratat in 20 ml apa.

Pune intr-un vas cu fund dublu galbenusurile cu zaharul si laptele si amesteca-le pe foc 2 minute (trebuie sa devina ca-n imagine). Daca frisca e ferma incorporeaza acest amestec (racit bine!) in jumatate din cantitatea de frisca. Jumatate va ramane pentru ornat.

Eu am pus in amestecul fierbinte gelatina, am amestecat pana s-a topit apoi am racit si incorporat in frisca.

Da crema la rece pentru 25 minute.

Taie blatul in doua pe orizontala.

Insiropeaza primul blat, intinde crema uniform, apoi pune a doilea blat si insiropeaza.

Da prajitura la rece si prepara Glazura.

Pune intr-un bol metalic toate ingredientele iar bolul pune-l peste un vas cu apa care fierbe. Amesteca pana la omogenizarea completa.

Toarna glazura calduta peste prajitura rece si intinde cu un cutit.

Lasa din nou la rece pana se intareste glazura, portioneaza prajitura in bucati dreptunghiulare, apoi spriteaza peste ele frisca ramasa.

 

 


Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu frisca si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

Gicuta 1

31.08.2015, 09:48

Ce bunaciuneeee!

Dya Daniela Andrei 1

31.08.2015, 19:00

Prajiturile tale nu mai au nevoie de niciun comentariu!

mihaelar63 1

07.09.2015, 07:24

Imi place prajitura Rom mai mult si la sirop ar merge doar la mine

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Negresa glazurata cu ciocolata