Aceasta reteta o am de le mama mea ,care ,cand eram mica imi pregatea aceasta minunata prajitura .. e destul de simpla dar trebuie sa ai rabdare la pregatirea foilor. :X
Pentru inceput curatam merele de coaja, le dam prin razatoare si le punem la calit cu zahar, ulei si praful de scortisoara, cuisoare.
Intr-un vas punem cele 10 linguri de apa, ulei si zahar si amestecam cu un tel, adaugam si scortisoara si bulionul si continuam sa amestecam, dupa care treptat punem faina si bicarbonatul. Framantam un aluat potrivit pe care il lasam la rece cateva minute.
Pregatim o tava (eu am folosit o tava de cuptor) pe care o ungem, luam aluatul si il impartim in 3, din fiecare parte intindem cate o foaie pe care o coacem pentru 15 minute la 180 °, in cuptor .
Cand foile sunt gata si merele s-au mai racit, luam un platou si punem prima foaie dupa care un strat de mere, o alta foaie si restul de mere, incheiem cu ultima foaie. Se lasa pentru cel putin 4-5 ore la rece (nu in frigider).
Deasupra se pune glazura de cacao sau ciocolata topita.
Pentru glazura :
5 linguri zahar, 5 linguri cacao, 5 linguri apa, 50 gr unt/margarina.
Se pune apa cu zaharul si cacaoa intr-o oala si se amesteca bine cu un tel sau lingura de lemn, se pune pe foc mic si se lasa sa fiarba cateva minute, dupa care se adauga untul si se continua sa se amestece pana se topeste. Se da la o parte si se lasa la racit dupa care se toarna peste prajitura.
Pofta buna!!!
1
Eu am facut 2 foi pe care le-am taiat in 2,astfel incat am obtinut 4 straturi.Reteta originala e cu 3 foi (puteti folosi o tava cu diametru de 20)