Aceasta prajitura se face intr-o tava normala de cuptor, dar pentru ca bunica mea a implinit astazi 81 de ani, am zis sa o bucur, facand un blat mai mic pentru prajitura si un blat, tot mic, pentru un tort.
Am avut si un mic ajutor de nadejde, care mi-a spart nucile!
Cat despre prajitura, este un deliciu!
Prima data se da drumul la cuptor pentru a se incalzi!
Blat:
Intr-un castron se pun albusurile cu un praf de sare, iar intr-o farfurie se pun galbenusurile cu uleiul si esenta. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si se mixeaza pana devin bezea. Se adauga continutul din farfurie in castron si se amesteca, dupa care se pun faina si praful de copt si se amesteca in continuare foarte incet cu o lingura de lemn. Se adauga faina pana cand aluatul este potrivit de tare. Se toarna aluatul intr-o tava unsa si se baga la cuptor. Acesta va creste, dupa care va scadea un pic si va incepe sa se coaca. Dupa ce s-a copt se lasa la racit.
Sirop:
Intr-un ibric se ard 250g zahar, peste care se toarna apa, lasandu-se la fiert pana ce se topeste zaharul, apoi se lasa sa se raceasca.
Crema:
Se freaca galbenusurile cu 5 linguri zahar si se fierb pe baie de aburi pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca, dupa care se mixeaza cu un pachet de margarina si doua linguri de cacao. Optional se pot pune si nuci maruntite.
Spuma:
Se bat albusurile spuma cu 12 linguri zahar.
Separat, se ard 6 linguri zahar si se toarna peste albusuri, amestecand continuu.
Dupa ce s-a racit blatul, se insiropeaza si se lasa sa absoarba siropul. Apoi se pune crema si deasupra spuma. Se pot presara si nuci.
1
Bine este sa nu se umble la cuptor decat atunci cand blatul este aproape copt.
2
La spuma, baterea albusurilor si arderea zaharului este bine sa se faca simultan.