Blat:
Crema:
Sirop:
Glazura si decor:
Pentru blat procedam dupa cum urmeaza: separam albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu praful de sare.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi adaugam untul la temperatura camerei, praful de copt si pudra de roscove (karobul).
Mixam pana obtinem un amestec spumos, adaugam apoi rand pe rand laptele.
Punem peste acest amestec cate putin din amestecul de albusuri cu sare si 2-3 linguri de faina, pana incorporam toate cantitatile, pentru aceasta operatie renuntam la mixer in favoarea unei linguri de lemn.
Preincalzim cuptorul la 175 grade.
Ungem tava cu ulei, o tapetam cu faina.
Turnam amestecul in tava, coacem blatul la temperatura medie cca 35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Lasam blatul la racit si ne ocupam de crema.
Punem laptele la foc mic cu 120 grame zahar si o esenta de rom.
Cand laptele atinge punctul de fierbere, adaugam grisul in ploaie si amestecam pana se ingroasa.
Indepartam vasul de pe foc, adaugam nuca macinata si lasam la racorit.
Laptele pentru sirop se amesteca lafoc mic cu mierea, pana se topeste. Se lasa la racorit, apoi scoatem blatul din tava, turnam siropul, asezam iar blatul in tava peste sirop si lasam sa se absoarba in timp.
Peste blat ungem un strat generos de crema de nuca cu gris, iar deasopra ungem cu glazura obtinuta din topirea bucatilor de ciocolata amaruie in 3 linguri de lapte.
Decoram cu bucatele de ciocolata alba cu alune de padure.
Lasam 2-3 ore sa se intareasca bine crema, portionam si servim.
Pofta buna!