Mai am eu vreo cateva combinatii reusite cu deserturi care contin ciocolata si portocala si toate imi plac, asa ca, m-am gandit sa fac si o prajitura destul de simpla care ar putea sta bine pe farfurie intr-o zi de sarbatoare. Astept sa incercati si voi prajitura aceasta si sa veniti cu pareri.
Blat
Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Cand albusurile sunt tari, adaugam zaharul alternand cu cele 4 linguri de apa fierbinte si mixam 3-4 minute pana se topeste zaharul. Apoi adaugam galbenusurile amestecate cu praful de copt, mixam, adaugam uleiul si mixam din nou. Urmeaza coaja si sucul de portocala, mixam si la final incorporam faina folosind o spatula.
Turnam compozitia intr-o forma dreptunghiulara (aprox 25/38 cm) tapetata pe fund cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade timp de aprox 30 de minute, oprim focul si mai lasam tava in cuptor 5 minute cu usa deschisa.
Scoatem tava din cuptor si dupa ce s-a racit putin blatul, il scoatem pe o plansa. Sau in cazul in care aveti o tava detasabila, indepartati inelul, rasturnati prajitura si indepartati foaia de copt, puneti o foaie de copt noua pe fundul tavii si puneti blatul inapoi.
Crema 1: amestecam intr-un vas rezistent la caldura, frisca lichida neindulcita cu zaharul si punem pe foc pana da in clocot. Luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata. Dupa ce s-a racit putin, dam vasul la frigider pentru minim o ora. Scoatem din frigider in momentul in care dorim sa asamblam prajitura si mixam cu mixerul pana devine crema spumoasa.
Crema 2: mixam untul cu zaharul pudra si cu esenta de vanilie pana se topeste zaharul si untul devine foarte cremos
Asamblare
Taiem blatul in doua si insiropam prima foaie cu o parte din siropul de portocala. Dupa ce s-a tras siropul in blat, ungem foaia cu crema de ciocolata si dam prajitura la frigider cateva minute sa sa intareasca putin crema de ciocolata pentru a intinde mai usor crema de unt.
Peste crema de ciocolata intindem crema de unt (o sa se mai amestece pe ici pe colo mai ales daca nu tinem la frigider destul timp sa se intareasca crema de ciocolata, dar nu e bai pt ca arata tare bine si asa).
Asezam a doua foaie de blat si o insiropam usor. Nu trebuie mult sirop pentru ca blatul e destul de pufos, doar cat sa prinda un gust mai puternic de portocala.
Pentru glazura: amestecam zaharul pudra cu cacaoa apoi adaugam cele doua linguri de ulei si treptat apa fierbinte. Amestecam bine, bine cu lingura, dupa care ungem prajitura cu glazura obtinuta.
Deasupra razuim ciocolata si coaja de portocala.
Tinem prajitura la frigider minim 2 ore inainte de servire sau ideal pana a doua zi.