Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate

de Poliana in Prajituri, 27 Aug 2012 | 9432 vizualizari

 

Mai aveam putin caramel in frigider, si m-am gandit ca trebuie facut ceva cu el, nu doar mancat pur si simplu, sau uns pe paine :)) Aveam si provizii serioase de ciocolata alba, nu stiu exact pentru ce le-am facut, dar cine s-ar fi uitat la mine in debara ar fi zis: maaaama...asta numai ciocolata alba mananca :))) Normal ca nu puteam sa las o astfel de impresie (desi nu cred ca era aveam nimic de pierdut cu asta) asa ca i-am venit de hac ciocolatei cu super tortul cu afine, si cu aceasta prajiturica ciocolatoasa si carameloasa.

 

INGREDIENTE

Blat

  • 60 gr unt moale
  • 80 gr zahar brun
  • 150 gr cioco alba
  • 50 ml smantana
  • 1 lingura lapte
  • 75 gr faina
  • 1 lingurita rasa cu praf de copt
  • 2 oua mari
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie

Crema

  • 200 gr frisca liuchida
  • 200 gr cioco alba
  • 50 gr unt
  • 100 gr nuci
  • 4 linguri zahar
  • caramel dupa preferinta
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate:

Nimic greu la prajitura asta, poate parea mai complicata pentru ca sunt mai multi pasi in procesul de 'facere', dar nu e de speriat.
Pentru blat ar fi bine ca ingredientele sa fie la temperatura camerei. Se lucreaza mult mai usor asa, si sansele de a avea surprize neplacute sunt mici.

Untul il punem la topit pe foc mic, adaugam aharul si lasam pe foc pana cand acesta din urma este topit complet. Dam deoparte si lasam amestecul putin sa se racoreasca.

Faina o amestecam cu praful de copt. Ciocolata o rupem bucatele si o topim pe bain marie, sau microunde.
Adaugam ciocolata peste unt si omogenizam. Treptat adaugam cate un ou, amestecand bine dupa fiecare adaugare. Punem smantana si laptele, si din nou amestecam. Pentru amestecare este suficient un tel, nu are rost sa murdariti mixerul decat daca vreti neaparat :P
La sfarsit incorporam faina cernuta, amestecand bine ca sa nu ramana cocoloase, apoi adaugam esenta de vanilie.
Pregatim o tava de dimensiuni 24/24 cm cu hartie de copt. Incalzim cuptorul la foc mic cca 140-150 de grade celsius. Turnam blatul pentru prajitura in tava si o coacem pentru aproximativ 40-45 de minute.
Cand e gata o scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca in tava.
Cat timp se raceste prajitura, ne apucam de crema...

Frisca o punem pe foc mic. Cand ajunge la punctul de fierbere adaugam ciocolata rupta bucatele si untul si amestecam bine, lasam la racit. Cand s-a racit suficient de bine punem vasul cu crema la congelator pentru jumatate de ora. Timp suficient ca sa ne apucam de nucile caramelizate.

Punem cele 4 linguri de zahar pe foc mic,si lasam sa se caramelizeze. Cand zaharul e topit complet adaugam si nuca apoi amestecam bine, astfel incat nucile sa fie complet acoperite.
Punem nucile pe o planseta, iar cand au ajuns la o temperatura suportabila mainii (nu va dura foarte mult, pentru ca zaharul caramelizat se solidifica foarte repede, iar temperatura scade la fel de repede) luam o punga curata mai groasa, punem nucile in ea si le sfarmam (aka lovim) cu ajutorul sucitorului. Acum e momentul sa va descatusati de toata tensiunea (daca nu aveti probleme, atunci pentru voi va fi o mica distractie).

Reteta de caramel o puteti lua de aici, si ar fi bine ca el sa fie pregatit inainte de a va apuca de prajitura.
Buun, cred ca au trecut si cele 30 de minute alocate sederii cremei la congelator, si e momentul sa punem si mixerul in functiune. Pana la urma tot nu scapam de intrebuintarea lui.

Scoatem crema din congelator si incepem sa o mixam la viteza medie spre mare pana cand devine pufoasa si e suficient de intarita. Adaugam nucile caramelizate si cu ajutorul unei spatule le integram in crema cu miscari de jos in sus.

E momentul pentru asamblarea prajiturii. Insa nu e cine stie ce moment pentru ca asamblarea aproape ca se face singura :P
Peste prajitura turnam crema si nivelam, o taiem cubulete si ornam cu caramel (din abundenta daca va place foarte dulce) .

Este o prajitura care iese destul de dulce, dar nici nu ar avea cum altfel doar are un as in maneca - aka caramelul. Dar este perfecta pentru zilele cand vrei sa-ti indulcesti viata cu ceva...caramelos si ciocolatos :))

Enjoy!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (71)

Poliana 1

31.08.2012, 12:21

Mihaela, multumesc
Iri, multumesc

Xandrinne 1

02.09.2012, 23:22

Foarte bine arata!!

Poliana 1

03.09.2012, 08:21

Multumesc Xandrinne!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Fondant cu Nutella și ciocolată albă