Imi era dor de un desert cu fructe de pădure,răcoros chiar dacă afară e încă destul de frig,colorat şi vesel în aşteptarea primăverii.Sper să îndulcesc puţin atmosfera de pe site ,destul de agitată cu strângerea voturilor.Vă doresc mult succes tuturor şi mulţumesc celor care au acordat votul de încredere reţetei mele.
Blat:
Crema mousse de menta:
Bezea:
Preparare blat:
Sfecla curatata(ramane 500 gr dupa ce am curatat-o) o taiem felii si o punem intr-o tava pe care am asezat o hartie de copt.Punem la cuptor si o lasam pana cand se inmoaie.Mai intoarcem feliile intre timp.
Dupa ce s-a racit,se paseaza cu blenderul vertical,se adauga siropul de fructe de padure pana cand obtinem o pasta.
Faina se amesteca cu cacaua,sarea si praful de copt.
Untul moale se mixeaza cu zaharul brun si zaharul vanilat pana cand se obtine o crema si nu se mai simt cristalele de zahar.
Se adauga ouale pe rand,mixand dupa fiecare.Eu mai adaug si cate o lingura din amestecul de faina,pentru ca untul sa nu se branzeasca.
Pasta de sfecla se amesteca cu cafeaua racita si se incorporeaza in amestecul de unt,alternand cu faina.La final punem si afinele.
Compozitia de blat o punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt(20x30 cm) si dam la cuptor pentru 30 de minute.E util sa verificati,depinde si de cuptorul pe care il aveti.Al meu e cam antic,deci mi-ar prinde bine premiul cel mare….ha ha ha….asta nu este o aluzie …..
Lasam blatul sa se raceasca si preparam crema si bezeaua.
Pentru crema,taiem ciocolata bucati,o amestecam cu frisca si o punem pe foc.Aducem la punctul de fierbere(nu o fierbem) si luam cratita de pe foc.Adaugam siropul concentrat de menta.Daca vreti o nuanta mai intensa de verde,fara sa folositi coloranti,puteti sa mai adaugati sirop,dar puneti mai putina frisca(echivalentul siropului).Lasam sa se raceasca amestecul,apoi punem la frigider pentru cateva ore.
Dupa ce a trecut acest timp,scoatem vasul de la frigider si mixam pana cand obtinem o crema pufoasa.
Impartim blatul in doua parti pe lungime si il taiem.Pe o hartie de copt,trasam linii de dimensiunea celor doua parti de blat,dar cu o mica distanta intre ele.Pe acele forme vom „desena” bezeaua.
Punem hartia de copt cu partea desenata in jos,intr-o tava mai mare decat cea in care am copt.Eu am folosit tava mare a aragazului.
Batem spuma cele trei albusuri cu un praf de sare si lingura de otet.Eu folosesc telul spirala la aceasta operatiune(cu mixerul nu reusesc ).Cand este destul de tare spuma,adaugam pe rand cele 6 linguri de zahar pudra.La final va trebui sa obtinem o spuma tare care face „tepi”.Adaugam o lingura de amidon si cele 4 linguri cu bilute de ciocolata.
Punem compozitia intr-un pos si trasam valurele in dreptunghiurile desenate.Punem la cuptor la temperatura mica cu usa cuptorului intredeschisa.Bezeaua trebuie sa se usuce nu sa se coaca.Mi-ar fi placut sa ramana alba la culoare,dar recunosc ca nu prea stiu sa coc bezeaua,de aceea si fac rar.
Bezeaua este gata cand este crocanta .Va dura destul de mult.Lasam sa se raceasca.
Pe blat punem un strat de crema,mai aruncam cateva bobite de coacaze si asezam bezeaua deasupra.Pudram cu zahar pudra si garnisim cu fructe de padure.
Blat rosu pufos,crema de ciocolata mentolata,fructe de padure si bezea crocanta,cred ca-i o combinatie careia nu prea-i putem rezista.
Ia sa vad daca va place si voua….