Prajitura cu alune si ciocolata

de Ela68 in Prajituri, 11 Iul 2013 | 84587 vizualizari

 

Ma gandeam zilele trecute cand am mancat o negresa facuta de fiica mea, ce combinatie as putea realiza cu acel blat minunat, umed si aromat. Am asortat o crema de ciocolata, blat de bezea si crema de alune cu mascarpone.
Langa, am servit un caffe frappe si totul a fost minunat.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente 2 blaturi cacao :
  • 250 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 200 gr faina
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri cacao
  • coaja de lamaie
  • 5 gr praf de copt
  • Crema de alune cu mascarpone ( se va imparti, o parte cu alune, cealalta fara, pentru ornat ) :
  • 250 gr mascarpone
  • 200 gr frisca lichida Meggle
  • 3 linguri lichior de cafea( sau crema de whiskey )
  • 3 linguri zahar pudra
  • 100 gr alune de padure
  • Crema ganache :
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 200 ml frisca lichida
  • Blat de bezea :
  • 4 albusuri
  • 100 gr alune de padure macinate
  • 120 gr zahar
  • 1 lingura amidon
  • Decor :
  • cateva alune de padure
  • 2 patratele de ciocolata
  • Sirop de zahar ars :
  • 150 gr zahar tos
  • 200 gr apa
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu alune si ciocolata:

De  obicei incep cu prepararea siropului, ca sa aiba timp sa se raceasca pana incep asamblarea prajiturii. Se pune zaharul intr-un vas metalic la foc mic amestecand continuu pana acesta se topeste. Adaugam apa si lasam sa fiarba pana la dizolvarea caramelului. Trebuie avut grija ca zaharul sa nu se arda , altfel siropul va iesi amarui. Lasam la racit  

Pentru cele doua blaturi de cacao se amesteca untul moale cu zaharul, se adauga galbenusurile pe rand, faina amestecata cu praful de copt, cacaoa cernuta, coaja de lamaie si laptele. Coacem pe rand doua foi in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mediu.

Pentru obtinerea blatului de bezea, batem albusurile cu un praf de sare, adugam treptat zaharul, amidonul si la sfarsit alunele macinate. Se coace in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mic, aproximativ 40 minute.

Pentru crema de alune cu mascarpone : prajim alunele, le decojim si le macinam la robot. Mixam crema de mascarpone cu zaharul pudra si adaugam lichiorul de cafea.Adaugam si frisca batuta. Oprim un sfert din cantitate pentru deasupra, iar restul il amestecam cu alunele macinate.

Incepem asamblarea prajiturii : Asezam prima foaie de cacao in forma cu pereti detasabili, insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop si turnam crema de alune cu mascarpone. Nivelam, lasam la frigider si ne ocupam de crema ganache.

Pentru obtinerea cremei ganache, punem pe foc 200 gr ciocolata cu 200 ml frisca. si o lasam pana ce s-a topit ciocolata. Cand s-a racit si a stat 2-3 ore la frigider o mixam pana rezulta o crema pufoasa. 

Continuam asamblarea prajiturii : peste crema de alune, asezam blatul de bezea, apoi crema ganache si nivelam. Urmeaza ce-a de-a doua foaie de cacao pe care o insiropam , iar deasupra, crema de mascarpone oprita anterior. Nivelam bine si dam la frigider 2-3 ore pana ce crema de mascarpone s-a intarit. Scoatem inelul si decoram cu alune si ciocolata .  

TIPS-URI

1

Dimenstiunea tavii : 17x27 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu alune si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (47)

dia23 1

29.09.2016, 06:01

cu ce inlocuim lichiorul de cafea? si putem face si alte blaturi de cacaua!

Ela68 1

01.10.2016, 20:16

dia23, putem inlocui lichiorul de cafea cu cafea; se pot face si alte blaturi de cacao, combinatia e infinita, insa gustul nu va fi acelasi

dantes 1

10.10.2019, 07:26

Delicioasa!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu ciocolata si nuca