Stiu ca suna ciudat sa gatesti porumbei, dar cum socrii mei cresc porumbei speciali pentru carne, am invatat sa ii gatesc si sunt atat de fragezi si buni gatiti cu tocanita. Reteta mea preferata e aceasta cu orez si mazare-toate gatite impreuna.
Porumbeii se curata si se portioneaza in sferturi. Sunt pasari mici si e suficient sa ii taiem in 4-sunt similari cu puii doar ca sunt micuti si mai fragezi. Ii presaram cu sare, piper, praf de usturoi si turna vin alb. Lasam la rece, acoperiti pentru circa 2 ore inainte sa ii gatim.
Intr-o cratita tocam marunt ceapa si usturoiul, ardeiul se taie si el marunt si le punem la clait cu ulei de masline si o foaie de dafin. Cand au prins culoare, se pun bucatile de carne si le intoarcem pe toate partile, adaugam pasta de rosii; turnam si marinata si apoi punem apa (cca 2 cani). Lasam sa fiarba carnea la foc mic, punand apa la nevoie cand aceasta scade. Cand e aproape fiarta carnea-dupa cca 40 minute -adaugam mazarea si mai lasam 15 minute sa se fiarba si aceasta, apoi turnam apa suficienta si adaugam orezul.
Lasam sa se fiarba si orezul in sosul de la carne, adaugam apa treptat pana acesta e fiert-aveti grija sa nu iasa sec. Gustam si mai condimentam daca e cazul, apoi stingem, lasand capacul pana servim.
1
Aceasta reteta eu o fac si cu pui, doar ca aceasta se fierbe mai mult decat porumbeii.