Trecand azi pe langa o placintarie,mi-am amintit cu nostalgie bunataturile care mi le pregatea bunica in copilarie...mi s-a facut o pofta de niste placinte,incat am zis ca ajung acasa si le execut!!zis si facut ... :)
In prima faza pregatim maiaua:amestecam drojdia cu lingura de zahar ,laptele si lingura de faina,dupa care o lasam sa creasca 15 min la loc caldut.Intre timp pregatim restul ingredintelor.Cernem faina,facem o gropita in mijloc,punem lingura de sare,maiaua crescuta,cele 5 linguri de ulei si incepem sa framantam punand si apa calduta.Framantam bine vreo 10 min.Aluatul va iesi putin mai lipicios,dar se va rezolva cu putin ulei cand formam placintele.Dupa ce l-am framantat,il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit cam 1 ora,pana isi dubleaza volumul,la loc caldut.
Dupa ce a crescut,il scoatem din bol,il framantam putin,il rulam si il impartim in 8 parti egale.Lucram cu mainile unse cu ulei.Formam placintelele ,le mai lasam 10 min sa creasca putin si le punem in uleiul incins,fiind mereu atenti la tigaie pt ca se prajesc destul de repejor.
Le scoatem pe servete de bucatarie(de hartie)pt a se absorbi excesul de ulei,apoi le ungem cu smantana si le presaram cu cascaval sau telemea.Noi mai punem si sos de usturoi :) sau ketchup.Pofta buna!!!
1
Ulei punem in tigaie aprox de doua degete.
2
Se pot consuma si unse cu gem sau Nuttela,Finetti.