By Ruxy desigur :)
Ma gandeam intr-o zi...cred ca ar trebui sa deschid o placintarie...voi bucatarasii mei dragi, de mi-ati calca pragul...ati primi si-n plus acasa :) BONUS :D...lasand povestile din vis la o parte...aceste placinte au iesit MINUNATE! Abia le-am scos din cuptor, sunt calde... Va imaginati cum miroase in toata casa? Arome pe alese, vanilie, portocala, rom...si-un aluat magic :) Va astept cu drag! :)
Aluatul nu este unul complicat, din contra extrem de simplu.
Cernem faina intr-un lighean pentru cozonac. Punem zaharul deasupra, praful de copt si drojdia uscata.
Ne ocupam de ingredientele lichide.
Galbenusurile le amestecam cu un praf de sare si cu o furculita( tel) le mixam bine.
Intr-un vas, punem laptele pentru a-l incalzi usor si in el smantana si toate aromele: vanilia, coaja de portocala si romul. Adaugam galbenusurile, apoi uleiul si amestecam bine. Este foarte important sa verificam tot timpul ca lichidul sa ramana cald si nu fierbinte. Dam vasul deoparte si turnam compozitia peste ingredientele solide din lighean. Avem de framantat in jur de zece minute pana aluatul se desprinde usor de vas. Daca la inceput va parea lipicios, nu va speriati, pe masura ce-l framantati devine mai elastic si mai dens. Lasam aluatul la crescut, acoperind vasul cu un stergar. Eu de regula il las la loc cald in bucatarie langa aragaz.
Intre timp pregatim umplutura. Amestecam bine branza cu zaharul, adaugam aromele si la sfarsit galbenusurile. Punem vasul la rece.
Dupa o ora, a crescut frumos si-l vom lucra.
Infainam bine cu o mana de faina suprafata de lucru. Punem aluatul si-l acoperim si deasupra cu faina.
Urmeaza sa-l pliem spre interior si de fiecare data il vom infaina pana nu mai este deloc lipicios.
Ii dam forma de sul si il impartim din ochi in 3 bucati mari.
Punem doua bucati in lighean si pastram una pe masa de lucru. Vom imparti bucata in 3 bucati mai mici.
Infainam suprafata de lucru si intindem cu mana aluatul. Avem de ales ce forme dam placintelor, rotunde, dreptunghiulare( portofele)... In mijloc punem o lingura doua de umplutura si impachetam placinta.
Incingem cuptorul la 200 de grade pe programul de patiserie.
Tapetam tava cu foaie de copt si asezam cu grija placintele. Inainte sa le punem la cuptor le ungem cu galbenus amestecat cu lapte.
Coacem placintele pentru 25-30 de minute( in functie de cuptor).
Dupa ce scoatem tava, o lasam putin sa se raceasca si mutam placintele pe un grilaj la racit.
Le vom pudra cu zahar pudra vanilat, sau le vom servi ca atare.
Delicioase!