Bunica mea face niste placinte de neegalat, dar ea e prea departe sa imi faca. Asa ca am incercat sa imi fac eu cateva, dupa reteta ei. Ea le prajeste in ulei , eu insa am incercat o alta varianta: la cuptor. Mi s-a parut o idee mai sanatoasa, dar fiecare face cum vrea. Asa ca dumneavoastra alegeti modul de preparare.
Amestecam drojdia cu putin lapte caldut si cu o lingurita de zahar si lasam sa se activeze 20 min.
Dupa ce drojdia a crescut, incepem sa preparam aluatul.
Punem faina intr-un vas peste care adaugam drojdia si apa calduta, treptat. Adaugam sarea si uleiul si framantam bine pana cand se mai lipeste doar foarte putin.
Ungem peretii vasului cu putin ulei si lasam la dospit, fara sa-i mai facem nimic, 3 ore.
Dupa ce aluatul a dospit bine incepem sa facem placintele.Luam aluatul si il intindem subtirel in forma de cerc. Apoi,pe jumatate din cerc puneti umplutura (gem, branza,bucatele de ciocolata marunte etc.) , avand insa grija sa lasati loc pe margine. Pliati cealalta jumatate si apasati cu o furculita sa se lipeasca bine. *optional , puteti unge pe deasupra cu ou, unt topit sau ulei. Asezati placintele intr-o tava unsa cu ulei.
Dati la cuptor aprox. 10 minute, apoi cu o manusa intorceti-le pe cealalta parte si mai lasati 2 minute. Si gata! La placinte inainte!