Aluat:
Dizolvam drojdia in laptele caldut, apoi adaugam o lingurita de zahar si 2 linguri de faina si amestecam. Lasam maiaua sa creasca la loc cald aprox. 10 minute.
Intr-un vas amestecam untul topit, ouale, restul de zahar, esenta si sarea.
Adaugam aceasta compozitie peste maia si amestecam. Adaugam treptat faina si amestecam pana cand aluatul se leaga, apoi framantam pana cand obtinem un aluat care nu se lipeste de maini.
Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam aluatul sa creasca la loc cald cca. 1 ora.
Din cantitatile specificate mi-au iesit 2 placinte mari, cu lungimea de aproximativ 35 cm, si inca 3 micute, gen strudel.
Dupa cum veti vedea si in poze, eu am facut o placinta umpluta cu gem si una cu mere, insa cantitatea de gem specificata la ingrediente ajunge pentru tot aluatul.
Dupa ce aluatul a crescut, il scoatem din vas si il impartim in 2. Pe masa infainata intindem o foaie dreptunghiulara(nu foarte subtire), din prima bucata de aluat. Ca sa fie perfect dreptunghiulara, ii taiati marginile cu un cutit bine ascutit(din marginile ramase eu am mai facut inca 3 strudele mici, dupa cum am specificat si mai sus).
Pe mijlocul foii de aluat punem un strat de umplutura(gem amestecat cu nuci).
Partile laterale le taiem in fasii late de 1 cm.
Incepem sa impletim placinta trecand cu fasiile peste umplutura, una spre stanga, una spre dreapta, in forma de x.
La fel procedam si cu restul de aluat.
Punem cu grija placintele intr-o tava tapetata cu hartie de copt, apoi le ungem cu oul batut si le mai lasam aprox. 15-20 de minute la loc cald.
Punem tava in cuptorul preincalzit si coacem placintele la foc potrivit, pana cand se rumenesc frumos.
Dupa ce le scoatem din cuptor, le acoperim cu un prosop si le lasam putin la racit....sau de tot, daca rezistati:))))).
Pofta Buna!