Nu sunt o mare amatoare de spanac, dar de 2-3 ori pe an sa zic, mai fac exceptii. Iar aceasta placinta este una din ele. A iesit tare gustoasa si se poate servi atat rece cat si calda. Daca ai si un iaurt langa, e un mic dejun sau o cina usoara perfecta.
Se lasa aluatul la temperatura camerei pentru a se dezgheta.
Spanacul se pune intr-o strecuratoare pentru a se scurge bine de apa.
Ceapa si usturoiul se curata. Ceapa se taie marunt iar usturoiul se piseaza.
Intr-o cratita se pune uleiul apoi se adauga ceapa. Se caleste usor cu un praf de sare, pana devine translucida. Se adauga usturoiul, se amesteca putin apoi se pune patrunjelul. Se mai lasa 1 minut si se adauga spanacul bine scurs. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se amesteca bine. Se ia de pe foc.
Intr-un bol se zdrobeste branza feta, se pune cascavalul ras si oul batut. Se amesteca totul bine. Se toarna peste branzeturi spanacul si se omogenizeaza bine. Eventual se mai adauga sare si piper daca este nevoie.
Se desface aluatul de foietaj si se intinde putin cu sucitorul. Se asaza jumatate din aluat intr-o tava cu dimensiunea de 21x24 cm, tapetata cu hartie de copt (dimensiunea tavii este cat jumatate din cea a aluatului) si se toarna tot amestecul. Se niveleaza apoi se acopera cu jumatatea de aluat ramasa. Se apasa pe margini, se inteapa din loc in loc aluatul si se unge deasupra cu ou batut. Se da tava la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru cca 20-25 de minute sau pana se rumeneste frumos deasupra.
Cand este gata, se scoate tava din cuptor, se stropeste putin cu apa rece si se acopera cu un prosop de bucatarie pentru cateva minute.
Pofta buna!
1
Placinta se taie mai bine cand este rece, dar se poate servi atat calda cat si rece.