Inspirata fiind de aceasta reteta de la Merisor, avand ceva conserve prin frigider, m-am gandit sa pregatesc o placinta cu peste pentru ai mei. Am cautat sa combin pestele cu legumele potrivite, sa pregatesc un piure cremos, ca sa fie pe placul lor. A iesit o placinta grozava, gustoasa, dar mai ales consistenta, asa cum multora le place. Cand aveti conserve de peste si nu mai stiti ce sa gatiti, va recomand sa incercati aceasta reteta.
Piureul: Curatati cartofii, ii puneti la fiert in apa cu sare. Cand sunt bine patrunsi, ii scurgeti de apa. Pasati cartofii, adaugati smantana, apoi unt, atat cat este necesar. Gustati daca mai este nevoie de sare.
Umplutura de peste: Ceapa verde o taiati rondele. Ardeiul rosu il curatati de cotor, seminte si il taiati cubulete. Intr-o tigaie mai mare, incingeti uleiul. Adaugati ceapa verde, ardeiul, le sotati 2-3 minute. Puneti amestecul de legume congelat, amestecati. Lasati la sotat la foc potrivit, mai stropiti cu putina apa, din cand in cand, pana legumele sunt patrunse pe 3/4. Adaugati sprotul, sardinele si tonul scurs de lichid. Amestecati bine, apoi puneti sucul de rosii, sare, piper, busuioc uscat si boia dulce, dupa gust. Lasati amestecul pe foc, pana lichidul scade destul de bine. Invartiti din cand in cand. Luati umplutura de pe foc cand este gata. Dati mozzarella pe razatoarea marea. Mararul il tocati marunt. Peste umplutura puneti mozzarella, mararul si amestecati totul.
Intr-un vas, o tava, nu foarte mare, turnati umplutura. Cu lingura, luati din piure si puneti din loc in loc. Il nivelati usor, iar la final faceti un model cu o furculita. Presarati parmezanul ras deasupra. Introduceti placinta in cuptorul incins, la 200 de grade, pana prinde o crusta rumena deasupra. Cand este gata, o scoateti din cuptor, o lasati 5-10 minute sa se racoreasca.
O serviti simpla, cu o salata sau muraturi, depinde cum va place! Sa aveti pofta!