De cand tot tin eu sa fac placinta asta...Reteta am luat-o de la Gaby ( are niste poze de iti vine sa le mananci) :)) ... M-am pus si eu ca o gospodina desavirsita ce sunt :)) sa fac placinta.Ce sa zic ??? E suuuuuper buna.Aluat pufos,aromat...si daca are si mere ...e perfecta !!!
Pentru aluat :
Pentru umplutura:
Incepem prin a face aluatul.
Punem intr-un bol faina cernuta.Adaugam drojdia sfarmata ,zaharul,coaja de portocala,oul si putina sare.
Separat,intr-un ibric incalzim laptele in care am pus untul.
Adaugam laptele caldut ( NU fierbinte) putin cate putin in bolul cu faina si incepem sa framantam.Adaugam si uleiul si framantam in continuare pentru cel putin 10 minute.
Ungem aluatul obtinut ( trebuie sa fie nelipicios si elastic) cu putin ulei,acoperim bolul si il lasam la dospit pana ce isi va dubla volumul ( cel putin).
Intre timp,spalam merele,le curatam de coaja si le dam prin razatoarea cu ochiuri mari .
Punem intr-o tigaie la foc mic , untul impreuna cu zaharul .Amestecam pana ce zaharul s-a diluat si adaugam marul ras.Lasam in continuare la foc mic amestecand din cand in cand ,pana ce scade toata zeama de la mar.
Aluatul il framantam din nou si il impartim in 3 parti ( sau in doua parti,depinde de marimea tavii). La fel impartim si umplutura.
Fiecare parte de aluat o intindem cu ajutorul unui sucitor.O impartim in trei parti egale pe lung ( fara a taia aluatul) .Partile laterale le crestam.
In mijloc punem umplutura de mere si incepem sa trecem fasiile de aluat peste umplutura,alternand fasiile din stinga cu cele din dreapta ( vezi foto).
La fel procedam si cu restul de aluat.
Ungem placintele cu ou batut ,le punem in tava tapetata cu hartie de copt ( sau unsa cu unt si tapetata cu faina ) si lasam astfel inca 30 minute la loc cald.
Punem tava la cuptor la 180 grade pana se rumenesc frumos placintele.
Dupa plac se pudreaza cu zahar pudra .
1
Pentru un plus de aroma puneti esenta de rom la umplutura de mere .