O reţetă foarte uşoară, cu un rezultat foarte fraged şi gustos.
Ingrediente
Umplutura:
Pentru uns:
Se pregăteşte umplutura : se curăţă merele de coajă şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari.Se pun la foc mic cu zahărul, esenţa şi scorţişoara şi se lasă să se înmoaie şi să scadă siropul lăsat de mere.Se dau la răcit.
Pentru aluat se pun într-un castron apa fiartă în care se dizolvă praful de copt, apoi uleiul, esenţa şi coaja rasă de lamâie şi făină cât cuprinde ca să obţinem un aluat fin, moale, dar care să se poată întinde. Se împarte în două bucăţi mai mari şi una mai mică din care facem grilajul de deasupra. Se întind cu sucitorul.
În tava 20/27 cm tapetată cu hârtie de copt, se pune o foaie peste care se întinde toată compoziţia de mere, apoi a doua foaie şi deasupra se face un grilaj din bucăţica de aluat păstrată special.
Se unge suprafaţa plăcintei cu gălbenuşul frecat cu lapte.
Se dă tava la cuptor la foc micuţ pentru cca 25 de minute.
Se porţionează după ce se răceşte.
La servire se pudrează cu zahăr vanilat.
Poftă bună!