Chiar mi s-a făcut poftă de pizza și uitându-mă prin frigider am constatat că am suficiente ingrediente ca să fac o pizza mare, Pizza Magna cu de toate, i-am zis eu. Nu este nimic spectaculos la această pizza, poate doar faptul că este foarte mare. La prepararea ei am folosit tot ce am găsit prin frigider: mușchi file, pastramă de porc file, cașcaval feliat și pentru răzuit, telemea de vacă, măsline, ciuperci champignon, ardei roșu și galben, o roșie și câteva roșii cherry pentru ornat.
Din această pizza uriașă au rezultat 6 porții consistente.
Preparare aluat:
Facem un aluat elastic, potrivit de moale și nelipicios din: făină, zahăr, sare, drojdie și apă caldă. După o scurtă frământare adăugăm uleiul, frământăm puțin ca să se încorporeze uleiul și lăsăm aluatul la dospit cca 15-20 minute, la căldură.
Preparare ingrediente pentru umplutură:
În timp ce aluatul dospește, pregătim ingredientele. Feliatele: șunca, pastrama și cașcavalul, le tăiem bucățele nu prea mari. Cealaltă bucată de cașcaval și telemeaua le dăm prin răzătoarea cea mică sau mare, după preferință. Curățăm și spălăm bine legumele. Ardeii, îi tăiem fideluțe, ciupercile le tăiem felii nu prea groase iar măslinele le curățăm de sâmburi și le tăiem în două sau patru bucăți. Roșia o tăiem felii mai subțiri iar roșiile cherry le tăiem în jumătate, pentru ornat.
Preparare sos de roșii:
Într-un vas, punem sucul de roșii împreună cu uleiul, condimente după gust, câteva frunze de busuioc proaspăt sau uscat și bineînțeles oregano, după gust și le amestecăm bine!
Preparare Pizza Magna:
Luăm aluatul, îl întindem cu mâna, foaie subțire, de cca 2-3 mm grosime în tava cea mare pentru cuptor și-l ungem cu sos de roșii. Punem umplutură pe foaia de aluat, împrăștiind uniform ingredientele: telemeaua rasă, bucățile de șuncă, pastrama, cașcavalul și măslinele. Peste acest strat punem ciupercile iar deasupra presărăm cașcavalul ras. Ornăm apoi cu feliuțele de roșii iar deasupra presărăm oregano, după gust. Dacă dorim, putem să mai punem sare, piper și bineînțeles sos de roșii!
Observație: Eu pun puțin sos de roșii în umplutură, ca să nu fie prea apoasă. Puteți pune sos din belșug, atunci când o serviți, dacă doriți!
Coacere pizza:
Punem tava cu pizza în cuptorul foarte bine încins (pe o treaptă superioară la cele cu gaz!) şi lăsăm până ce se rumenește frumos, cam 30-40 minute dacă umplutura este mai umedă. Putem verifica dacă este coaptă, cu o scobitoare, dar nu în primele 10-15 minute ca să nu stricăm pizza din cauza căderii de temperatură. Nu ținem însă prea mult la cuptor, deoarece blatul se usucă prea tare. Când este gata, scoatem tava din cuptor și lăsăm câteva minute să se răcorească.
Servim pizza cât încă este fierbinte, cu mult sos de roșii, dacă ne place.
Poftă bună!
1
Încingeți bine cuptorul, în prealabil.
2
Folosiți drojdie proaspătă pentru ca blatul să crească și să fie cât mai aspectuos.
3
Nu țineți prea mult la cuptor deoarece blatul se întărește prea tare (se usucă).
4
Ingredientele folosite pot fi în cantități mai mari sau mai mici, după gustul fiecăruia.
5
În loc de mușchi file sau pastramă, puteți folosi șuncă, kaizer, mușchiuleț, salam, șunculiță...
6
Puteți folosi orice fel de brânză: de vaci, cremă de brânză, telemea, caș sau numai cașcaval ras.
7
Puneți cât de mult sos de roșii vă place, atunci când o serviți!