Proaspat culese, la sfarsit de primavara sau congelate in prag de iarna. Cine are si isi face provizii poate face o mancarica delicioasa si sanatoasa.
Cateva beneficii ale urzicilor: vitaminizeaza si remineralizeaza organismul, elimina starea de anemie, fluidifica sangele, stimuleaza metabolismul.
Urzicile trebuie scuturate foarte bine, trebuie sa punem o manusa de menaj sa nu ne “urzicam”, apoi spalate foarte bine in apa rece, de mai multe ori.
Apoi trebuie oparite in apa clocotita si dupa aceea puse la fiert. Zeama in care au fiert urzicile are efecte curative, se poate bea (cu putina zeama de lamaie sau un praf de sare).
Dupa ce urzicile sunt fierte le mixam la blender si le facem un piure fin. Acest piure il amestecam cu 2 linguri de malai si 2 linguri de faina.
Intr-o cratita punem putin ulei (eu am pus de palmier), apoi turnam urzicile si punem din zeama in care au fiert cate un polonic si le subtiem atat cat dorim. In acest timp malaiul si faina se vor umfla si vor oferi o consistenta cremoasa piureului, ca o ciulama. Dupa ce oprim focul se adauga o capatana de usturoi pisat si leustean verde tocat marunt.
Se servesc neaparat cu mamaliguta, deja imi ploua in gura!!!