Turcia are numeroase retete de pilaf in foarte multe combinatii, in functie de tipul orezului. Azi am ales varianta cea mai simpla.
Pentru a face un pilav reusit avem nevoie de un orez de calitate. Pentru acest pilav am folosit orezul de la Scotti - bob cu bob colosal. Nu trebuie sa folositi orez cu bobul spart sau mai multe tipuri de orez in amestec.
Se curata orezul si se pune intr-un bol cu apa fierbinte si cu sare. Orezul trebuie lasat sa se hidrateze in acea apa timp de 60 de minute. Dupa o ora, varsam orezul intr-o sita deasa si il spalam bine de tot sub jet de apa rece pana se curata tot amidonul.
Dupa ce l-am spalat, orezul se lasa cel putin 10 minute sa se scurga bine. Putem sa punem orezul peste un prosop curat pentru a absorbi mai repede apa.
Intr-o cratita de teflon, sau care nu lipeste, punem untul si uleiul la incins. Cratita trebuie sa aiba diametrul mare, astfel orezul va iesi mai pufos si se va alege bob cu bob. Dupa ce s-a topit untul se adauga orezul scurs si se caleste bine amestecand din cand in cand. Veti observa ca boabele de orez isi schimba usor culoarea (devin mai albe) si se intaresc usor. Atentie sa nu rumeniti orezul, el trebuie sa ramana alb.
Separat puneti la fiert supa. Pt un gust mai bun este de preferat sa folositi zeama de carne, daca nu, e bun si cu apa. Peste orezul calit adaugati supa/apa fiarta. Se condimenteaza cu sare, cub knorr, vegeta etc.
Pentru pilav este foarte important raportul dintre apa si orez. In functie de tipul de orez se schimba si cantitatea de apa. Pt acest pilav am folosit un pahar de orez si un pahar jumate de supa fiarta.
Dupa ce ati adaugat apa peste orez, trebuie sa puneti capacul la cratita. Se fierbe 3 minute la foc mare, apoi dam focul la mic si lasam sa fiarba incet. Pentru a urmari procesul de fierbere este de preferat sa folositi o cratita cu capac de sticla. Cand apa incepe sa scada, se vor forma mici bule si gaurele intre boabele de orez, acum este timpul sa oprim focul.
Nu deschidem capacul si nu amestecam orezul. Peste capac punem un prosop gros si lasam orezul 30 de minute sa se faca in aburi.
Dupa 30 de minute putem deschide capacul si amesteca orezul. Ar trebui sa fie pufos, usor uscat, si sa se aleaga bob cu bob.
Sper ca nu v-am ametit prea tare cu descrierea mea ;)