Ceapa o folosim de obicei la tocanite, ciorbe, supe, papricas, zacusca, etc., dar ea singura poate constitui o garnitura deosebita, gustoasa si aromata, in special langa o friptura de porc la tava.
Spalati si feliati carnea, condimentati feliile, fara sa puneti sare, apoi puneti-le la prajit in uleiul incins, 2-3 minute pe fiecare parte, pana devine albicioasa. Scoateti carnea din ulei si asezati-o intr-o tava mai inaltuta. Curatati morcovul si ardeiul gras, taiati-le bastonase, apoi asezati-le langa carne impreuna cu boabele de mazre. Ungeti carnea cu ketchup, turnati berea, uleiul in care s-a prajit, o lingura de otet, adaugati 2 lingurite de zahar, foile de dafin, pudrati cu sare, piper, cimbru, ienibahar, maghiran, adaugati 1/2 litru de apa si dati tava la cuptorul preincalzit la foc mediu 1 ora si 30 minute. Din cand in cand verificati sa nu se arda, eventual micsorati focul si completati zeama cu putina bere sau apa. Mai stropiti carnea cu sosul din tava.
Intre timp curatati cepele, taiati-le rondele si puneti-le la glasat intr-o tigaie antiaderenta cu untul, uleiul de masline, mierea, otetul rosu ramas, boiaua iute si cea dulce. Nu umpleti tigaia prea tare, mai bine glasati inelele de ceapa in doua-trei ture. Adaugati putina apa si lasati pe foc mic pana scade aproape de tot zeama si inelele de ceapa se desfac frumos si devin aurii. Adaugati putin cimbru, maghiran, baza pentru mancaruri si dregeti gustul de sare si piper. Taiati castraveciorul in fasiute subtiri si puneti-le peste garnitura de ceapa.
Verificati cat de moale este carnea, daca mai trebuie lasati-o la rumenit inca 10-15 minute. Scoateti tava din cuptor.
Asezati pe platou felii de carne, legume din tava, boabe de mazare, putin sos de la carne si garnitura de inele de ceapa glasata. Decorati cu feliute si fasii de castraveti acri, gogosari, peperoni. Este o friptura picanta, cu garnitura de ceapa, inedita, gustoasa si aspectuoasa. Pofta buna.