Cineva mi-a lasat comentariu ,"Pe mine ma omori cu pestii aia, marinati, afumati, floare sau nu, aici nu prea gasesc asa delicatese, mai ca as da o fuga pana acolo ca n-am mai fost de ani buni."
Vreau sa va spun , ca aveti posibilitate sa preparati pesti marinati , sarati in conditii de casa. Si astazi voi expune a 2 receta de marinare , deoarece AICI a fost expusa prima receta de marinare a pestelui rosu in conditii de casa si vor urma si alte recete.
Pestele marunt se alege si se cumpara in stare proaspata cu o pielita neteda , cu un luciu natural. Se curata pestisorii de cap si maruntaie. Se spala sub apa curgatoare , se scurg bine si se sterg cu servetele din hartie de bucatarie. Toti pestisorii se pun intr-un vas mai lat si se acopera cu sare mascata. In asa stare e necesar sa se afle timp de 3-4 ore.Pestisorii isi iau sarea , cat este necesar . Nu vor fi sarati dupa prepararea lor.
Dupa aceia se inlatura sarea, se mai sterg cu un servetel ramasitele de sare si pestisorii se aranjeaza toti cu spinarea in sus , unul langa altul. Apa se fierbe cu frunza de dafin si cca 10 boabe de piper aromat . Se raceste si se amestecda cu otetul. Totul in stare rece se toarna peste pestisorii aranjati . Se lasa in marinada aceasta pentru 4 ore.
In aceasta perioada se acopera cu o pelicula. Aici atentie: pentru ca sa-si pastreze culoarea naturala carnita - de aceia nu se desfac PESTISORII si nu se scoate osul din mijloc. Se varsa marinada toata , frunzele de dafin si boabele se lasa intre pestisori, se mai adauga cateva crengute de rozmarin, cam 6-7 catei de usturoi , taiat felii si se toarna uleiul fara miros . Deasupra se acopera cu ceapa. Si se poate servi dupa 10 ore de marinare.
Aici din nou atentie ; Marinada din pestisori se toarna intr-un vas si se adauga ceapa . Ceapa se marineaza circa 2 ore, dupa aceia se pune deasupra pestisorilor. Sunt si alte metode , care vor fi descrise in alta receta.