Printre alte muraturi, isi fac loc cu succes si pepenii. Am gasit in piata pepeni pentru murat, mai micuti, de la dimensiunea unui mar si un pic mai maricei, cat o portocala sau nuca de cocos. Daca ati avut ghinionul sa cumparati un pepene care nu-i prea copt si nici dulce nu e, nu-l aruncati, murati-l.
pentru saramura, cantitatea de lichid se calculeaza exact jumatate din capacitatea borcanelor:
Spalati bine pepenii si celelalte, curatati morcovul si ardeiul gras (de cotor si seminte) si indesati in borcane mai mari (1.7; 3; 5 litri) pepeneii intregi sau daca sunt mai mari, taiati bucati, fasii de ardei si dovlecel, feliute de morcov si telina, hreanul taiat bastonase.
In functie de volumul borcanelor pe care le-ati umplut, calculati cantitatea de saramura. Folositi apa calduta, adaugati sarea zaharul, bobitele de piper si mustar, foi de dafin, tijele de marar, amestecati sa se dizolve sarea si zaharul si turnati totul in borcane. Astupati cu frunze de visin (daca aveti) sau cu frunze de telina.
Lasati-le sa stea vreo ora-doua si completati saramura, sa le acopere bine, pana sus, apoi inchideti borcanele cu capac sau celofan si hartie, legate deasupra. Intr-o luna vor fi murate, dar e mai bine sa le lasati mai mult, pana la Craciun sau de Anul Nou.
1
uteti folosi si bidonas de plastic cu capac de 3 sau 5 litri, se mureaza la fel de bine.
2
Sa le tineti, la inceput, undeva unde este mai cald, apoi dati-le in camara, dupa ce au inceput sa fermenteze.