Pastitsio este o reteta de origine greceasca, asemanatoarea cu lasagna italiana.
Se fierb macaroanele, conform indicatiilor de pe ambalaj.
Cureti ceapa si cateii de usturoi si ii toci marunt, iar morcovul curatat il dai pe razatoarea mica si pui legumele la calit, intr-un wok. Condimentezi, dupa gust, cu sare, piper, oregano si le lasi sa se caleasca, iar cand s-au inmuiat, adaugi carnea tocata.
Pasezi rosiile din conserva si le adaugi peste carne. Adaugi vinul si lasi sa fiarba, la foc mic, timp de 45-50 de minute, pana scade zeama si carnea este bine facuta.
Separat, topesti untul, adaugi faina si o calesti, apoi adaugi laptele putin cate putin, pana il incorporezi pe tot. Adaugi nucsoara, foaia de dafin, sare, si piper dupa gust, amestecand permanent, si lasi sa fiarba amestecand continuu, pana se ingroasa ca un sos. Dai vasul deoparte si lasi sa se raceasca.
Ungi o tava cu unt si pui un strat de sos bechamel. Peste sos, asezi jumatate din cantitatea de macaroane, pe lungime. Repartizezi deasupra sosul de carne tocata, adaugi un strat de sos bechamel si acoperi cu restul de macaroane.
Torni deasupra restul de sos bechamel si adaugi parmezanul ras.
Introduci tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade C, timp de cca. 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos.