Astazi o sa te-nvat sa-ti pregatesti paste proaspete de casa si sa le faci si un sos Bolognese, foarte foarte bun!
Reteta video pas cu pas o gasesti mai sus.
Pentru sosul Bolognese:
Pentru pastele de casa:
Vei mai avea nevoie de extra faina pentru masina de intins paste si de parmezan proaspat ras pentru servire.
Intai de toate, iti propun sa te apuci de sos.
Taie pancetta si caleste-o in ulei de masline la foc mic.
Toaca marunt morcovul, salotele, usturoiul si telina apio si adauga-le peste pancetta.
Caleste-le si pe acestea putin, creste focul la mediu si adauga carnea de vita.
Prajeste-o si pe aceasta pana devine brun aurie si adauga vinul.
Lasa-l sa se reduca si adauga supa de vita.
Cand si acesta s-a mai redus, adauga frunzele de dafin, rosiile si zaharul pentru a mai taia din aciditatea lor.
Da focul mic si pune capacul. Amesteca din cand in cand sa eviti sa se lipeasca. Daca este nevoie, mai pune putina supa.
Lasa pe foc cca 1 ora – 1 ora si jumatate, amestecand din cand in cand.
Intre timp, te poti apuca de paste.
Asaza faina pe blatul de lucru, fa o gaura in centrul acesteia, si sparge cele 2 oua.
Adauga sarea si uleiul de masline, si cu ajutorul unei furculite, amesteca oul asemeni unei omlete, incorporand putin cate putin faina de pe margini.
Incepe si framanta acest aluat, folosindu-ti varful degetelor.
Adauga din cand in cand, cate un praf de faina de fiecare data cand vrei sa eviti sa ti se lipeasca aluatul de masa sau de maini.
Aluatul trebuie sa fie uniform incorporat si pufos.
Acopera-l cu o folie de plastic si lasa-l la frigider cca. 20 de min.
Dupa 20 de min, scoate-l si presara putina faina pe deasupra si pe dedesubt pentru a evita lipirea.
Ca sa obtin pastele pe care mi le doresc, perfect intinse si uniform taiate, voi folosi o masina de paste, Atlas Cromo de la Marcato;
Pune putina faina pe masina de paste si introdu bucata de aluat in partea stanga, pentru a o intinde.
Incepe de la cel mai gros nivel pana la antepenultimul – cu fiecare trecere prin masina de intins paste mai presara putina faina pe foaie si scade un nivel de grosime.
Odata ce-ai terminat de intins foaia, si-ai obtinut grosimea si lungimea dorita, muta manerul masinii de facut paste, pune putina faina deasupra si taie aluatul cu forma de fettuccine.
Lasa-le sa se usuce putin pe o foaie de copt.
Pune apa cu sare pe foc la incalzit.
Cand aceasta a inceput sa clocoteasca, adauga pastele acolo pentru cca. 1 minut si jumatate.
Da drumul la apa rece in chiuveta si scurge-le intr-o sita.
Stropeste-le cu putin ulei de masline ca sa nu se lipeasca.
Este timpul sa verific sosul. Acesta-i aproape gata. Voi adauga si paharul de lapte.
El este principalul responsabil cu punerea in evidenta a gustului minunat al carnii. Totodata, laptele este cel care confera sosului aceasta tenta portocalie.
De indata ce sosul s-a redus si s-a inchegat frumos, pune pastele peste acesta si amesteca cca. 1 min.
Scoate-le pe farfurii, rade parmezan proaspat pe deasupra si serveste-le imediat.
Aceasta-i varianta mea de paste Bolognese. Este una din retetele care a suferit nenumarate modificari de-alungul anilor, unele bune, iar altele mai putin bune. Sunt sigur ca o sa te indragostesti de-aceste paste.