Luni dimineata am primit niste leurda, si ca sa manance toata lumea am decis sa incerc sa fac niste paste cu leurda. Am avut si un ajutor de nadejde care a umplut si lipit fiecare bucata in parte ulterior mancand cu pofta.
Leurda sau usturoiul ursului se poate folosi si este foarte buna ca si salata dar poate fi utilizata si in preparate gatite,procesate termic. De la aceasta planta se poate consuma frunzele,bulbul dar si florile. In Rusia,de pilda, frunzele de leurda sunt conservate cu sare si sunt consumate ca si o salata.
Din pacate noi inca nu am putut ajunge sa culegem,dar fratele meu s-a gandit si la noi si ne-a adus o punguta plina. Am pregatit un borcan de pesto, am pregatit aceste paste si mi-a mai ramas de o salata.
Leurda impreuna cu 100 ml apa le-am pus in blender si am facut o pasta de o culoare verde intens.
Faina am cernut-o intr-un bol , in mijloc am pus oul, sarea si am turnat pasta de leurda obtinuta mai devreme.Am inceput sa framant aluatul de paste si am mai aduagt putina apa.In functie de faina, de marimea oului poate mai trebuie sa adaugati apa. Omogenizam si framantam pana obtinem un aluat usor elastic .
Pe masa am presarat putina faina, atat cat sa pun pe ea aluatul gramada si l-am acoperit cu bolul in care am framantat ca sa se odihneasca cam 15 minute.
Pana cand aluatul meu face o pauza pregatim umplutura: branza o zdrobim foarte bine si o amestecam cu oul si nucsoara. Gustam si mai adaugam sare daca e necesar.
Am impartit aluatul in 8 parti egale , si cu ajutorul masinii de paste (se poate si cu sucitorul) am facut fasiii subtiri de aluat. Am taiat cerculete si in fiecare cerc am pus cate o jumate de lingurita de branza. Formam o semiluna si cu spatele unei furculite lipim foarte bine marginile,in asa fel incat in timpul fierberii sa nu iasa umplutura.
Intr-o oala punem apa la fiert,cu o lingura de sare. Cand apa clocoteste punem pastele umplute la fiert si reducem focul. Fierbem pastele aproximativ 10 minute.
Intr-o tigaie punem la topit untul,adaugam semintele de pin si smantana, il lasam putin sa fiarba(2 minute) .
Cand sunt fierte pastele le scurgem si le asezam intr-un vas. Peste ele turnam sosul de unt cu smantana.
Pastele sunt acum numai bune de servit.
Alaturi de ele se poate pune un pesto cu leurda si se poate razui parmezan .
Spor si pofta buna.
1
serviti cu parmezan, sos pesto