Pasca traditionala cu branza si stafide este foarte buna si, daca ai si ceva indemanare la impletit, o sa iti iasa foarte bine.
Pentru aluat:
Pentru umplutura:
Adauga faina de cozonac intr-un robot de bucatarie – monteaza atasamentul de plamadit;
Pune sare deasupra si amesteca;
Dizolva drojdia in lapte caldut si adauga extra zaharul si extra faina;
Las-o sa se activeze cca. 10-12 minute;
Porneste robotul de bucatarie si adauga galbenusurile, extractul de vanilie, untul topit, drojdia activata, iaurtul grecesc, branza de vaci, coaja rasa de lamaie, zaharul si 1 lingurita de Kamis Desert (rasnita);
Amesteca cca 3-5 min pana devine aluatul pufos;
Lasa-l la dospit la cald pana-si dubleaza volumul;
Intre timp pregateste umplutura: spala vasul robotului si adauga ouale;
Pune deasupra zaharul si untul topit cu sofran;
Adauga zahar, iaurt grecesc, branza de vaci, stafidele scurse, extractul de vanilie, scortisoara, cardamonul si un praf de sare;
Dupa ce s-a omogenizat adauga faina;
Imparte aluatul astfel: 40% din el pentru baza de pasca, 55% (pe care-l tai in 3) pentru coronita impletita si 5% pentru crucea de deasupra;
Intinde baza cat sa acoperi o tava cu fund detasabil de diametru 20 cm, tapetata in prealabil cu unt si faina;
Taie restul de aluat in 3, intinde-l cat sa acoperi diametrul tavii si impleteste in 3 (secretul impletirii in 3 este ca intotdeauna sa aduci marginile peste mijloc);
Pune-l deasupra in tava, iar resturile pastreaza-le pentru cruce;
Impleteste o cruce si las-o pe masa deoparte pana cand va fi gata de pus deasupra;
Bate galbenusul cu apa rece si unge pe deasupra;
Umple pasca cu umplutura si da-o la cuptor la 150 de grade C, pentru 25 de min;
Scoate-o, pune crucea deasupra si unge-o si pe ea cu ou;
Mai las-o la cuptor cca. 35 de min;
Cand o scoti din cuptor, unge-o bine cu miere si las-o sa se raceasca complet inainte de a o taia.