Mie imi place pasca traditionala cu blat de cozonac, asa ca am framantat aluat de cozonac! Am facut si doi cozonaci, unul cu prune uscate!
Se pune drojdia cu 100ml lapte cald si cu 2 linguri faina si o lingurita de zahar, se amesteca bine si se lasa la dospit.
Zaharul se amesteca cu galbenusurile, se freaca spuma si se adauga 300ml laptele caldut, putin cate putin.
Se pune faina intr-un vas maricel si se incorporeaza apoi maiaua, sarea, coaja de lamaie.
Se framanta bine pana se desprinde de vas apoi se adauga grasimea topita.
Se framanta din nou pana cand se incorporeaza toata grasimea.
Se presara cu faina vasul si aluatul si se lasa la crescut la caldura pana isi dubleaza volumul. (cel putin)
Branza se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile si stafidele.
Cand aluatul a crescut se intinde o foaie subtire, 3-4 mm, si se pune intr-o tava unsa cu margarina.
Se taie marginile care depasesc tava. (mai frumos ca mine)
Se pune branza intava si se niveleaza frumos si uniform.
Se intoarce marginea foii de aluat peste compozitia de branza si se unge cu galbenus de ou.
Se poate pune pe margine si impletitura si alte figuri, dar mie imi place simpla.
Se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 40 minute.
Cand este rumenita frumos se scoate si se lasa la racit.
Se taie rece si se serveste.
Pofta Buna!
1
Cand se scoate din cuptor branza este moale dar se intareste prin racire.