Le-am tot vazut pe aceste frumoase pariziene,pe ici,pe colo chiar si pe dincolo,asa ca m-am documentat direct din curtea Timeei si am prestat si eu niste pariziene,umplute cu pere.Deoarece a trebuit sa sortez perele care erau patate si incepuse sa se strice,era pacat sa nu fac ceva din ele....Nu prea am respectat cantitatile din reteta lui Timea,e cam greu cu mine.....
Mai intai pregatim maiaua ,intr-un castronel punem drojdia faramitata,cu o lingura de zahar si 2 linguri de faina,amestecam totul cu putin lapte caldut si lasam sa creasca cca 10-15 min.Intr-un castron mai mare cernem faina,facem o adancitura in mijloc acolo punem maiaua crescuta,cele 2 oua,sarea si incepem sa omogenizam.Laptele cu zaharul il incalzim putin,amestecam sa se topeasca bine zaharul,apoi incepem sa turnam putin cate putin lapte,peste faina amestecata cu maiaua,ouale si sarea,framantand pana formam o coca omogena.Apoi adaugam untul amestecat cu uleiul si incalzit.Framantam bine pana nu se mai lipeste de mana.Lasam sa creasca cca 1 si 1/2 ora la loc caldut.
Cat timp creste aluatul pregatim perele.Le curatam si taiem cubulete,adaugam 6 linguri de zahar si le punem pe foc,pana incep sa se inmoaie si scade zeama din ele.
Dupa ce aluatul a crescut,il imparim in 14 bilute .Presaram faina pe blatul de lucru si intindem din fiecare biluta o foaie dreptunghiulara,pe care punem cca 1 lingura de pere rasucim pana la jumatate si apoi jumatatea ramasa o taiem fasioare pe care le rulam peste sulul format.Se aseaza in tava cu hartie de copt,se mai lasa la crescut 10 min,se ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte,se dau la cuptorul incins la 180 grade cca 20-25 min.
1
pentru maia folositi zahar si faina din ingredientele totale
2
dupa ce am scos parizienele din cuptor le-am uns cu siropul ramas de la pere