Pariziene cu mar

de Ina in Dulciuri, 10 Sep 2016 | 10884 vizualizari

 

Cu umplutura dulce sau sarata, parizienele sunt de preferat in orice moment al zilei.
*Pentru "Ziua cand imi rasfat nevasta" 

 

INGREDIENTE

Aluat :

  • 5 oua
  • 110 g unt
  • 250 g zahar
  • 300 ml lapte
  • 1,1 kg faina
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de la o lamaie
  • 1 pachet drojdie uscata

Umplutura:

  • mere rase ( 6-8 bucati )
  • zahar
  • scortisoara
  • pesmet

Pentru uns:

  • 1 ou
  • o lingura de zahar tos
Portii: 24
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pariziene cu mar:

Punem ingredientele pentru aluat in masina de paine, pe program de framantat si dospit, timp in care ne ocupam de umplutura. 

Spalam merele, indepartam cotorul ( si coaja, daca doriti ), apoi le dam pe razatoarea mare . Presaram zahar si scortisoara in functie de cat de dulce si aromata vrem sa fie umplutura. Punem la foc mic, amestecam si lasam sa se caleasca merele pentru 5 minute. Daca merele isi lasa prea multa zeama adaugam in compozitie cateva linguri de pesmet, astfel incat compozitia sa fie destul de ferma si sa nu curga cand formam parizienele.

Cand aluatul este gata il impartim in bucati potrivite pe care le intindem cu sucitorul si le taiem in patrate sau dreptunghiuri cu laturile de 10/15 cm. ( sau cat doriti sa va iasa de mari parizienele ). 

Pe o jumatate a patratelor/dreptunghiurilor punem umplutura iar cealalta jumatate o taiem fasii late de un deget. Aducem usor capetele laterale peste umplutura, apoi rulam astfel incat fasiile taiate sa ramana ultimele la rulare. 

Asezam parizienele in tava, lasam la loc cald pentru a­-si dubla volumul, apoi le ungem cu ou batut cu zahar si coacem in cuptorul preincalzit, la foc mic, cca. 35­ 40 minute.

La jumatatea timpului de coacere intoarcem tava cu celalalt capat, pentru ca rumenirea sa fie uniforma.

Cand sunt frumos rumenite le scoatem din tava si le servim calde sau reci.

TIPS-URI

1

Numarul de portii poate sa difere in functie de marimea parizienelor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pariziene cu mar" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ficăței cu smântână și cașcaval - Savoare și gust într-un preparat excelent

ieri la 16:22

Aripioare crocante ca la fast food - Rețeta simplă și irezistibil de gustoasă

ieri la 15:50

Pâine împletită cu unt și lapte - Pufoasă și gustoasă

ieri la 09:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1104 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

Rocsi

250 puncte

UrsanMihaela

107 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Tiramisu reteta cu piure de zmeura