Mă hotărâsem să fac doar un desert aşa mai lejer,că doar acuşica vin sărbătorile şi iar ne vom destrăbăla la capitolul “dulce” si nu numai.Şi cum nu aveam nici prea mult timp de pierdut prin bucătărie,am zis să fac doar o panna cotta cu nişte fructe de pădure,ocazie cu care am vrut să testez o frişcă, pe care în sfârşit am găsit-o,naturală ,fără zahăr şi fără conservanţi.Exact ce aveam nevoie.Mă declar mulţumită.
Panna cotta sau “smântâna coaptă” cum îi spun italienii, este originară din regiunea Piemonte(nordul Italiei),dar ea s-a răspândit treptat în întreaga Italie,în Grecia,Franţa sau Finlanda.In principiu este vorba despre frişcă (sau smântână)şi lapte,amestecate cu zahăr,fierte înăbuşit,la care se adaugă gelatina şi se pun la rece.
Se poate servi cu fructe de pădure,ciocolată,caramel,cafea sau orice altceva vi se pare potrivit.
Putin ulei sau unt moale pentru uns formele
Din tort gelee rosu si fructe de padure preparam o gelatina.Nu-I neaparat nevoie,eu am vrut pentru contrastul de culoare.Punem cate putin in formele pregatite,pe care in prealabil le-am uns cu ulei sau unt.
Gelatina o punem la hidratat cu 100 ml lapte rece.
Restul de 150 ml lapte,il amestecam cu 4 linguri de zahar si zaharul vanilat,intr-o craticioara.Punem pe foc si lasam sa fiarba 2 minute.Adaugam apoi si frisca.Punem din nou pe foc,aducem la punctul de fierbere,fara insa a mai fierbe amestecul.
Incalzim gelatina la microunde sau pe baie de aburi si o punem in amestecul de frisca si lapte.Amestecam foarte bine cu telul.
Lasam sa se racoreasca putin,apoi punem in forme peste stratul de gelatina rosie.Punem formele la frigider pentru cateva ore.
Pentru a le scoate din forma,daca nu aluneca,se pun formele in putina apa calda si astfel se vor scoate cu usurinta.Le rasturnam pe un platou.
Pentru sosul de fructe de padure,amestecam fructele cu zaharul si le fierbem foarte putin.Eu le-am trecut prin strecuratoare pentru a elimina semintele de la zmeura si mure.Daca-l dorim mai consistent,putem adauga o lingurita de amidon alimentar.