De obicei, cumparam paine integrala de la magazin. Mi-am luat faina integrala de la moara si am zis sa incerc sa fac eu paine integrala, sa vad diferenta intre cele doua. Am adaugat si niste seminte in ea si a iesit o minunatie, chiar daca e putin mai aspra decat cea din magazin. Oricum, e o diferenta de la cer la pamant, vorba aceea!
Intr-un bol se amesteca cele doua tipuri de faina, drojdia si sarea. Se toarna putin cate putin apa calduta si se amesteca pana se poate framanta. Se rastoarna pe masa de lucru si se framanta, adaugand, daca mai este nevoie, apa sau faina. Se adauga si uleiul in timp ce se framanta si cand se obtine un aluat elastic si nelipicios se pune intr-un loc ferit de curenti de aer sa isi dubleze volumul.
Dupa ce a dospit, se pune aluatul pe masa de lucru, se adauga semintele si se framanta de cateva ori pentru a se incorpora in aluat. Se da aluatului o forma lunguiata si se pune intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt. Deasupra se presara cateva seminte, apoi se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, timp de aproximativ o ora (se verifica cu o scobitoare).
Cand este gata, se scoate din cuptor, se stropeste cu putina apa, apoi se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la racit.
Pofta buna!
1
Proportia dintre cele doua tipuri de faina este de 1:1, dar se poate folosi o cantitate mai mica de faina integrala si mai mare de faina alba, daca preferati o paine mai pufoasa.
2
Doar din faina integrala va rezulta o paine aspra pe care probabil nu o veti putea manca!