Paine decorativa " Cosite"

de RuxyRux in Piine, 4 Feb 2011 | 5669 vizualizari

 

O paine incredibil de pufoasa cu o coaja crocanta dar in acelasi timp moale, cu gust aromat datorita uleiului de palmier, decorativa foarte zic eu...o incantare pentru masa de zi cu zi nu numai pentru cea de sarbatoare...( reteta personala)

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina
  • 4 linguri ulei de palmier( neaparat)
  • 300 ml apa calduta( nu fierbinte) plus o lingura plina de apa
  • 1 lingurita si 3/4 sare
  • o lingura zahar
  • un plic drojdie uscata
  • doua linguri lapte
  • un galbenus pentru uns
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine decorativa " Cosite":

1. Cernem faina in vasul de framantat, adaugam sarea pe margini, facem o mica gropita in mijloc si punem drojdia , deasupra zaharul, apoi uleiul si incepem sa framantam adaugand cate putina apa pana o punem pe toata.

 2. Nu framantam mult, doar cat sa obtinem un aluat elastic si moale.

3. Acoperim cu o folie si un servet curat si lasam la dospit o ora pana isi dubleaza volumul.

4. Rasturnam aluatul pe masa de infainat si modelam trei snururi lungi de  aprox. 50 cm.

5. Le impletim ca pe cosite.

6. Rupem capetele si indreptam cositele care formeaza un arc de cerc.

7. Asezam cositele pe hartie de copt direct in vasul de paine( eu am folosit vasul roman rotund)

8. Din capete facem o biluta de aluat pe care o impartim in trei snurulete mai mici pe care le impletim din nou ca pe cosite.

Le asezam sub cositele mari.

9. Lasam la crescut la loc cald acoperind vasul  cu un servet.

10. Cand au crescut pana in buza vasului ungem cu lapetele( caldut) amestecat cu galbenus si dam la cuptor la 200 grade pentru 30 de minute. In functie de cuptor daca inca nu etse coapta reducem temperatura la 180 grade si ma lasam inca zece minute.

Servim cu mare placere dupa ce am lasat la racit pe un gratar...

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine decorativa " Cosite"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

RuxyRux 1

09.03.2011, 15:10

Taniuta

horia 1

11.04.2011, 10:58

acum chiar ca m-ai lasat fara cuvinte.nu stiu cum de reusiti sa realizati voi asemenea "opere culinare"!

RuxyRux 1

10.08.2012, 15:35

Multumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prescura reteta de paine folosita în cadrul ritualurilor liturgice