Aceasta paine in Iran se numeste Nan e Barbari, am modificat putin reteta pentru ca am folosit lapte in loc de apa si am uns-o cu albus de ou.
In primul rand, dati drumul la cuptor.
1. Intr-un castron facem maiaua - dizolvam drojdia in lapte caldut si adaugam o mana de faina si lingura de zahar, amestecam si lasam la caldurica vreo 15-20 de minute.
2. Cernem faina intr-un lighean suficient de mare (coca isi va dubla cantitatea in timpul dospirii) si adaugam maiaua.
3. Framantam bine vreo 10 minute - daca faina dvs este foarte uscata si coca vi se pare tare, mai puteti adauga putin lapte caldut.
4. Acoperim cu un prosop si lasam sa creasca 20-30 minute la caldura.
5. Dupa ce a crescut, punem faina pe masa si impartim aluatul in patru sau cinci parti.
6. Fiecare parte o framantam pana ce nu se mai lipeste de mana, intindem o foaie lunguiata cam de 2 cm grosime.
7. Pe aluat formam cu degetele santuri longitudinale cu o distanta de 2 cm intre ele :
8. Ungeti cu albusul de ou batut si presarati susan sau chimen sau zatar. Eu pe una dintre paini am presarat zatar si praf de usturoi. Dar puteti pune cimbru, oregano sau busuioc .
9. Ungeti o tava cu ulei si tapetati-o cu faina si puneti fiecare paine la copt . Nu uitati sa o intoarceti cand este coapta pe jumatate.
10. Acum ca este calda si rumena, faceti efortul sa o lasati putin sa se racoreasca pentru ca altfel o sa va doara burtica :)) Noi pe prima am mancat-o pe loc :)