De la Paste a cam inceput sa se prinda de mine cheful de facut paine in casa...pe langa faptul ca este mult mai gustoasa si mai sanatoasa decat cea din comet, le mai si place alor mei :)
Incepem cu cartofii pe care ii curatam de coaja si ii punem la fiert ca pantru piure, in apa cu sare. Dupa ce au fiert bine, scurgem apa , pe care o oprim, si o lasam sa se raceasa, pasam cartofii si ii amestecam cu untul si cu cca 100 ml lapte; adaugam si sarea din reteta la piureul de cartofi.
Acum pregatim maiaua- frecam drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, apoi pumen putin lapte cald si putina faina; amestecam si acoperim cu un prosopel pt 15 minute, ca sa dospeasca.
Cermen faina intr-un castron si amestecam cu piureul cald;adaugam maiaua,zeama de la cartofi in incepem sa framantam;daca mai este nevoie mai punem si restul de lapte - trebuie sa avem un aluat elastic usor moale.Dupa ce am incorporat tot, framaintam bine vreo 10 minute,ungand palmele cu ulei.
Punem la dospit vreo ora, apoi amestecam odata aluatul ca sa scoatem aerul. Impartim compozitia in doua.Presaram putina faina pe masa si dam forma dorita painii. Acoperim cu un prosop umezit cu apa calda si stors bine-lasam sa cresca cca juma de ora.
Intre timp pornim cuptorul la foc potrivit sa se incalzeasca.
Tapetam tavile cu hartie de copt si asezam plamadela;Presaram putina faina peste si mai lasam sa creasca pana aproape de marginea formelor.
Tavile le punem in cuptor pe gratar la jumatate,iar dedesubt punem o craticioara cu apa fierbinte. Dam la cuptor pentru cca 1 ora- ca sa fim siguri facem testul cu paiul - eu am tinut-o in cuptor cca 1 ora 80 minute.
Iese o paine initial crocanta, iar cand se raceste coaja devine moale;de pufoasa nu mai spun...
M-am inspirat din reteta lui Merisor http://www.bucataras.ro/retete/paine-cu-cartofi-47114.html si a Laurei Laurentiu http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/retete-paine/paine-de-casa-cu-cartofi-reteta-nemteasca.html
1
poate fi facuta sub forma rotunda - eu o fac in tava ca sa poata fi folosita si la sanwichuri.