Paine de casa cu cartofi

de claudiaO in Piine, 5 Mai 2014 | 3171 vizualizari

 

De la Paste a cam inceput sa se prinda de mine cheful de facut paine in casa...pe langa faptul ca este mult mai gustoasa si mai sanatoasa decat cea din comet, le mai si place alor mei :)

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina 650
  • 600 gr cartofi albi
  • 120 gr unt 82%
  • 150-180 ml lapte dulce
  • 150 ml apa in care au fiert cartofii
  • 1,5 lgte sare
  • 1 lgta zahar
  • 50 gr drojdie
  • 50 ml ulei
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa cu cartofi:

Incepem cu cartofii pe care ii curatam de coaja si ii punem la fiert ca pantru piure, in apa cu sare. Dupa ce au fiert bine, scurgem apa , pe care o oprim, si o lasam sa se raceasa, pasam cartofii si ii amestecam cu untul si cu cca 100 ml lapte; adaugam si sarea din reteta la piureul de cartofi.

Acum pregatim maiaua- frecam drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, apoi pumen putin lapte cald si putina faina; amestecam si acoperim cu un prosopel pt 15 minute, ca sa dospeasca.

Cermen faina intr-un castron si amestecam cu piureul cald;adaugam maiaua,zeama de la cartofi in incepem sa framantam;daca mai este nevoie mai punem si restul de lapte - trebuie sa avem un aluat elastic usor moale.Dupa ce am incorporat tot, framaintam bine vreo 10 minute,ungand palmele cu ulei.

Punem la dospit vreo ora, apoi amestecam odata aluatul ca sa scoatem aerul. Impartim compozitia in doua.Presaram putina faina pe masa si dam forma dorita painii. Acoperim cu un prosop umezit cu apa calda si stors bine-lasam sa cresca cca juma de ora.

Intre timp pornim cuptorul la foc potrivit sa se incalzeasca.

Tapetam tavile cu hartie de copt si asezam plamadela;Presaram putina faina peste si mai lasam sa creasca pana aproape de marginea formelor.

Tavile le punem in cuptor pe gratar  la jumatate,iar dedesubt punem o craticioara cu apa fierbinte. Dam la cuptor pentru cca 1 ora- ca sa fim siguri facem testul cu paiul - eu am tinut-o in cuptor cca 1 ora 80 minute.

Iese o paine initial crocanta, iar cand se raceste coaja devine moale;de pufoasa nu mai spun...

 

M-am inspirat din reteta lui Merisor http://www.bucataras.ro/retete/paine-cu-cartofi-47114.html  si a Laurei Laurentiu  http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/retete-paine/paine-de-casa-cu-cartofi-reteta-nemteasca.html

 

TIPS-URI

1

poate fi facuta sub forma rotunda - eu o fac in tava ca sa poata fi folosita si la sanwichuri.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa cu cartofi" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

ieri la 15:59

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

pe 01.07 la 11:22

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Paine neagra cu germeni de grau