"reteta romaneasca"
Pentru această rețetă delicioasă am avut ca sursă de inspirație o rețetă de la Rocsi, căreia îi mulțumesc și o pup.
Drojdia o pui într-un bol micuț cu zahărul și le amesteci până când se dizolvă complet drojdia.
Într-un vas cerni făina, presari sare, adaugi drojdia dizolvată, iaurtul și începi să frămânți. Torni apa treptat și frămânți până obții un aluat omogen și ușor lipicios. La final pui uleiul și mai frămânți cât să se încorporeze. Acoperi aluatul și îl lași să dospească, până își dublează volumul.
Scoți untul de la frigider, îl împarți cât este rece în 3 părți egale, îl lași la temperatura camerei. După ce aluatul a crescut, îl împarți în 3 bucăți egale. Presari făină pe masa de lucru, iei prima bucată de aluat, o întinzi cu sucitorul într-o foaie nu foarte subțire, o ungi cu o parte de unt, presari mix de semințe și apeși puțin cu mâna. Rulezi bine. Procedezi la fel și cu celelalte două bucăți de aluat.
Împletești cele 3 suluri obținute, așezi pâinea într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. O lași cam 20 de minute să crească, amesteci gălbenușul cu laptele, iar cu un penson ungi pâinea cu acest amestec.
Introduci pâinea în cuptorul încins, la 170 de grade C și o lași până când pâinea se rumenește, cam 30-35 de minute. Când este gata, o scoți din cuptor, o învelești într-un prosop curat și o lași să se răcească, apoi o servești.