Painea facuta in casa nu se compara cu cea cumparata . In primul rand nu contine aditivi si nici conservanti si poti sa o faci dupa plac .De aceea de cate ori am timp ma apuc sa fac painica .
Incalzim apa putin si dizolvam in ea drojdia impreuna cu zaharul . Acoperim cu un prosop si lasam sa stea pana pregatim faina.
Faina o cernem si o punem intr-un bol . In mijlocul fainii adaugam sarea, iaurtul , uleiul si semintele (eu am folosit de canepa) si la final apa amestecata cu drojdia. Framantam bine , aproximativ 10minute , pana cand avem un aluat omogen care se desprinde de maini. In functie de tipul fainii poate mai trebuie adaugata apa .
Aluatul astfel obtinut il asezam intr-o forma de copt , eu am folosit o tava de tort de 20 cm. Acoperim aluatul cu un prosop si lasam sa creasca frumos la loc caldut fara curenti de aer (cam 30 minute) . Cand a crescut si a ajuns deasupra peretilor vasului se poate unge cu putina apa si cresta putin cu un cutit ascutit.
Coacem painea in cuptorul incins la 180 grade pentru 30 minute .
Cand o scoatem din cuptor trebuie sa o acoperim cu un prosop , iar deasupra prosopului sa punem o folie sau o punga de plastic ca sa nu se intareasca coaja .